Cjepivo u BiH

Mandić: Ne ide nam

''Kad primite cjepivo i dalje morate mjere poštivati, vidite neke zemlje koje čiji su se građani cijepili, i dalje je trend zaraženih visok dok se ne procijepi dvije trećine stanovništva.''
Vijesti / Flash | 25. 03. 2021. u 08:53 BHRT
Vjekoslav Mandić o epidemiološkoj situaciji

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Situacija je veoma ozbiljna. Nalazimo se u većem valu pandemije. Svaki dan je veliki broj inficiranih i hospitalizacija, i to je posljedica našeg ponašanja prije 15-20 dana'', kazao je za BHRT ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić. Također je kazao kako nismo zakazali sa sustavom COVAX, ali mimo njega je veoma teško nabaviti cjepivo.

Ministar je istaknuo kako je Federalno ministarstvo zdravstva poduzelo u sklopu Kriznog stožera sve što je bilo potrebno u protekla četiri mjeseca, posebno sa mjerama koje su bile na snazi i koje su mijenjane.

''Nije smijela raditi nijedna diskoteka, ni restoran bez rezmaka od dva metra među osobama, nitko se nije obazirao na te mjere. Zakazali su najviše oni koji su trebali nadzirati proveđenje mjera, općinske i županijske inspekcije. Ili nisu mogli ili …jednostavno nisu se mjere provodile'', rekao je Mandić.

Neki lokalni političari su govorili kako čak nema korone u BiH i sve je to sada došlo na naplatu, istaknuo je Mandić.

''Provođenje mjera je na županijama, a mjere je donosio Federalni krizni stožer. Slavio se Dan žena, dovođene su pjevaljke, u restoranima je bilo po 400 ljudi. Policija nije mogla reagirati'', rekao je ministar.

Kada govorimo o cjepivu ministar Mandić je istaknuo da se i dalje moraju poštivati mjere posebno kada vidimo šta se događa u regiji.

''Kad primite cjepivo i dalje morate mjere poštivati, vidite neke zemlje koje čiji su se građani cijepili, i dalje je trend zaraženih visok dok se ne procijepi dvije trećine stanovništva.''

Govoreći o COVAX-u kaza je kako Federacija nije zakazala jer su uradili sve da to bude na vrijeme kada je u pitanju COVAX.

Kada smo shvatili da je COVAX odgođen pokušali smo sami nešto uraditi, međutim evo vidite ima problema i bit će teško.

''Evo vidimo da nam ne ide, FBiH se trudila, i sa ad hoc timom i očito nam ne ide. RS nabavlja preko veleprometnika'', kazao je Mandić

Naravno da mi je bilo krivo i da sam se osjećao nelagodno, svako bi htio nabaviti više cjepiva ali mi to u Federaciji vidite da ne možemo, kazao je ministar nakon pitanja o tome što se cijepio cjepivom koje su donacija.

Kopirati
Drag cursor here to close