Francuska

Manche: Eksplozija u fancuskoj nuklearki Flamanville

Vijesti / Flash | 09. 02. 2017. u 10:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eksploziju u francuskoj nuklearnoj elektrani Flamanville uzrokovao je požar, zbog čega je isključen reaktor, no nije bilo nuklearne opasnosti, objavili su upravitelji elektrane i lokalni dužnosnik.

Službenici Electricite de Francea (EDF), državne tvrtke koja upravlja elektranom u Flamanvilleu, općini u sjeverozapadnoj francuskoj pokrajini Manche, priopćili su kako je eksploziju uzrokovao požar u prostoriji sa strojevima', "ne-nuklearnom dijelu" postrojenja, piše afp. 

 

Dodali su kako je njihovo osoblje stavilo požar pod kontrolu te da je reaktor broj 1. isključen iz mreže.

Nije bilo ozlijeđenih, no petero ljudi nagutalo se dima. Nije bilo nikakvih sigurnosnih rizika i štete za okoliš, prenosi dpa.

Reaktori 1. i 2. u Flamanvilleu sagrađeni su osamdesetih godina prošlog stoljeća, a svaki od njih ima kapacitet od 1300 megavata. U tijeku je izgradnja trećeg reaktora.

Službenici Electricite de Francea, vlasnice elektrane, nisu još komentirali incident, a to nisu učinili ni njezini službenici.

Postrojenje se nalazi u obalnoj općini Flamanville u sjeverozapadnoj francuskoj pokrajini Manche.

Francuska posjeduje 58 nuklearnih reaktora te 75 posto svoje struje dobiva iz nuklearne energije, stoji u podacima Svjetske nuklearne organizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close