Razočarenje

''Mali šerifi'' vladaju Mostarom: Spaljeni tobogan je odraz našeg društva

Vijesti / Flash | 19. 12. 2016. u 11:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mislim da bi najbolji osvrt bio da se ostavi prazan tekst, jer sam ostao bez riječi. Kada bi krenuo po onom dječjem s tisuću pitanja tko, zašto, kako, kome.., ni na jedno ne bi mogao dati odgovor'', rekao je za Bljesak.info Tibor Oreč nekadašnji ravnatelj, a trenutni djelatnik Lutkarskog kazališta u Mostaru.

Podsjetimo, u novopostavljenom parku za djecu ispred Lutkarskog kazališta Mostar zapaljen je dječji tobogan.

Nakon što je godinama ''ničija deponija'' zatrpavala Lutkarsko kazalište Mostar, Grad Mostar je uložio oko 40.000 KM u pravljenje ovog parka. No očito nešto novo i lijepo u Mostaru ne može dugo trajati.

''Nevjerojatno je da nekome smeta dječji park. To je čisto divljaštvo i odraz ovog današnjeg društva gdje su vrijednosti izvrnute, gdje nema nikakve društvene svijesti, vrijednosti, a neke emocionalne vrijednosti su u drugom planu. Lijepa gesta od Telemaha i od nas lutkara koji smo grad htjeli učini ljepšim i prihvatljivijim i napraviti mjesto gdje se djeca mogu upoznati, zabaviti i družiti, je uništena'', kaže Oreč.

Inače, pretpostavlja se da su maloljetnici uništili ovaj tobogan, a ovo nije prvi put da se događa vandalizam na Lutkarskom kazalištu.

''Već četvrti, peti put se prijavljuje vandalizam, do sada su razbijena vrata, prozori, a sigurnosne kamere koje su jednom prilikom snimile maloljetne vandale su razbijene. Policija nam kaže kako oni maloljetnicima ne mogu ništa. Ovo je dotaklo dno. Mali ''šerifi'' hodaju ulicama, oni su drugoj djeci postali uzor. Vjerujem da je taj dečko/curica glavna faca u svom razredu, ma nemamo nikakvih vrijednosti. Djeca su se ugledala na loše uzore, izgleda da je važnije pokazati se negativnim činom, da se dobije minuta slave'', razočarano će Oreč.

Iako smo svi pritisnuti problemima, počevši od financijskih problema, moramo imati minimum poštovanja i lijepog ponašanja, smatra Oreč.

''Moramo imati društvenu odgovornost, mi želimo da nove generacije krenu u boljem smjeru, trudimo se, ali izgleda da sve je krenulo u krivom smjeru. Nakon ovoga mogu samo težiti da budemo normalni. Ne mogu očekivati da nam djeca ostvaruju neke uspjehe, nakon ovoga samo težim da budu normalni i da sigurnost drugih ne bude ugrožena'', zaključuje Oreč.

Kopirati
Drag cursor here to close