Banjaluka

Mali broj građana i grupa ravnogoraca dala podršku Ratku Mladiću

Vijesti / Flash | 26. 05. 2012. u 13:06 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svega pedesetak građana okupilo se danas u podne na Trgu Krajine u Banjoj Luci kako bi, kako su to naveli organizatori, "protestom" obilježili godišnjicu hapšenja nekadašnjeg komandanta bivše Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, optuženog pred Haškim trubalom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Na panou koji su demonstranti nosili bila je velika Mladićeva fotografija iz ratnih dana u generalskoj uniformi, a ispred nje sudionici prosvjeda držali su veliki transparent sa natpisom "Bog ti pomogao, đenerale".

Kao organizator ovog prosvjeda predstavio se izvjesni Predrag Adamović, koji je rekao u izjavi novinarima novinarima u Banjoj Luci da je "general Mladić branio svoj narod i da će kao takav biti upisan u istoriju srpskog naroda".

Među sudionicima je bila i nekolicina pripadnika Ravnogorskog pokreta u uniformama i vojničkim šapkama na glavi.

Okupljenim građanima i prolaznicima dijeljen je letak pod naslovom "Zbog čega svjetski moćnici sude đeneralu Mladiću?".

Sadržajem letka osporava se legitimitet Tibunala u Haagu, navodi njegova nenadležnost nad građanima SAD-a koje su, uz Sudijsku Arabiju, "finansijeri" ovog suda, ali i podaci o etničkom debalansu i nesrazmjeri u izrečenim kaznama uz tvrdnju da se Mladiću sudi "jer se, stavši na čelo odbrane srpskog naroda, odvažio suprostaviti NATO paktu i Vatikanu koji su označeni kao glavni inspiratori i organizatori raspada bivše Jugoslavije".

Na prosvjedu niko nije govorio, niti je bilo skandiranja onima koji su sudjelovali u hapšenju i izručenju Mladića.

Nakon kraćeg zadržavanja na glavnom banjalučkom trgu kolona je mirno i bez ikakvog skandiranja prošetala pješačkom zonom Banje Luke.

Skup je okončan bez ikakvih incidenata, ali i bez prisustva ijednog policajca.

Tijekom protekle noći i aktivisti Otačastvenog pokreta "Obraz" su u Bijeljini lijepili plakate sa likom Ratka Mladića i natpisom "Srbin", dok je iz ove ekstremističke desničarske nevladine organizacije priopćeno da sadržaj plakata ne narušava prava nijednog od konstitutivnih naroda u BiH, niti poziva na vjersku, etničku, nacionalnu ili rasnu netrpeljivost.

Ratko Mladić je u pritvoru Haškog tribunala u Scheveningenu od 31. svibnja prošle godine, kada su ga vlasti Srbije izručile Sudu, nakon njegovog hapšenja u Lazarevu kod Zrenjanina na današnji dan 2011. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close