Nova teorija

Malezijski avion srušen raketom?

Vijesti / Flash | 18. 07. 2014. u 16:56 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Malezijski avion, koji se srušio na istoku Ukrajine, "najvjerovatnije je oboren raketom zemlja-zrak" ispaljenom "iz zone koju drže proruski separatisti", izjavila je u petak američka veleposlanica u UN-u.

Govoreći pred Vijećem sigurnosti koje se hitno sastalo, Samantha Power je spomenula raketu Bouk tipa SA-11.

Ona je naglasila da je "primijećeno da su separatisti" imali u četvrtak ujutro ovaj tip sustava protuzračne obrane blizu mjesta na koje se srušio malezijski avion.

Ako ukrajinska vojska ima ovaj tip raketa u svom arsenalu, SAD "nema saznanja o prisustvu ukrajinskog raketnog sustava SAM u zoni" rušenja aviona, a od pločetka krize ukrajinska protuzračna obrana nije ispalila ni jednu raketu, kazala je američka veleposlanica.

S obzirom na složenost sustava SA-11, nevjerovatno je da se separatisti mogu služiti njim bez kvalificiranog ljudstva. Dakle, dodala je ona, ne može se isključiti mogućnost da su ruski vojnici pružili tehničku pomoć.

''Ako su separatisti ispalili raketu i oni koji ih podržavaju imat će dobre razloge da sakriju dokaze svog zločin'', dodala je Power.

Power je zatražila otvaranje međunarodne istrage, a od Kijeva i separatista je zatražila da prekinu vatru kako bi "olakšali pristup mjestu nesreće".

Kopirati
Drag cursor here to close