Cirkus

Male sredine prevagnule za izlazak: Sada London želi napustiti Britaniju!

Vijesti / Flash | 24. 06. 2016. u 10:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za Brexit su najviše bili u Engleskoj i Walesu, dok su Škotska, Sjeverna Irska i London podržali ostanak.

Britanci su većinom glasova izglasali izlazak iz Europske unije, no veliki dijelovi zemlje bili su za ostanak u EU-u.

Po konačnim rezultatima referenduma, za izlazak iz EU-a glasovalo je 51,9 posto Britanaca, a 48,1 posto bilo je za ostanak.

Za Brexit su najviše bili u Engleskoj i Walesu, dok su Škotska, Sjeverna Irska i London podržali ostanak.

Prve dvije izravne posljedice ovakvog rezultata su najavljena ostavka premijera Davida Camerona i dramatičan pad funte na najnižu razinu u 30 godina.

Većina građana Londona tako je bila za ostanak u Europskoj uniji. I Liverpool i Manchester te škotski Edinburgh i velški Cardiff bili su u velikoj mjeri za ostanak, a u Birminghamu su protivnici i zagovornici izlaska Britanije iz EU bili izjednačeni. Za ostanak su bili i Oxford, ali i sjevernoirski Belfast.

Stoga ne čudi kako je danas pokrenuta i peticija za odvajanje Londona od Britanije te za pridruživanje tog grada Uniji. Peticiju je pokrenuo novinar James O'Malley, a dosad ju je potpisalo preko 4.000 ljudi, prenosi index.hr.

"London je međunarodan grad i želimo ostati u srcu Evrope. Suočimo se s realnošću - ostatak zemlje se ne slaže s nama. Zato, umjesto da pasivno-agresivno glasamo jedni protiv drugih na svakim izborima, hajdemo se službeno razvesti i pridružiti našim prijateljima na kontinentu.
Ovom peticijom pozivamo gradonačelnika Sadiqa Khana da London proglasi nezavisnim te da aplicira za pridruživanje grada Evropskoj uniji, uključujući i Schengen. Gradonačelniče Sadiq, biste li radije bili predsjednik Sadiq! Odradite to!", stoji u peticiji koju je pokrenuo O'Malley.
Škotska vidi svoju budućnost unutar EU-a, rekla je u petak nakon odluke britanskih birača o napuštanje Europske unije premijerka Nicola Sturgeon, a sjevernoirska nacionalistička stranka Sinn Fein zahtijeva referendum o ujedinjenju s Republikom Irskom.

"Glasanje ovdje (u Škotskoj) jasno pokazuje da Škoti vide svoju budućnost u EU-u", istaknula je škotska premijerka i šefica Škotske nacionalne stranke (SNP).

Većina škotskih birača glasovala je za ostanak u Europskoj uniji, kao i glasači u Sjevernoj Irskoj. Glasači u Škotskoj izabrali su ostanak sa 62 posto, a u Sjevernoj Irskoj s 56 posto.
"Ovaj ishod dramatično mijenja politički krajolik na sjeveru Irske i mi ćemo intenzivirati našu stvar za sazivanje šireg glasanja" o ujedinjenoj Irskoj, rekao je čelnik Sinn Feina Declan Kearney.

"Britanska vlada je izgubila mandat za predstavljanje interesa ljudi ovdje na sjeveru Irske", kazao je, dodajući da je većina - republikanci i unionisti, katolici i protestanti - glasovala za ostanak.

Vlada Republike Irske sazvala je hitan sastanak nakon britanskog referenduma. "Ovaj rezultat imat će važne implikacije na Irsku, kao i na Britaniju i Europsku uniju", kaže se u priopćenju vlade.

Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a dovodi obje strane u do sada neviđenu situaciju i primorava ih da izgrade nove odnose pune neizvjesnosti nakon braka koji je trajao više od 40 godina, prenosi Hina.

Procedura izlaska iz EU-a regulirana je europskim ugovorima: riječ je o članku 50, uvedenom Lisabonskim ugovorom 2009. godine.

On definira uvjete dobrovoljnog izlaska iz EU-a, na što ima pravo svaka država članica bez ikakvog posebnog opravdanja.

Ako tako odluči, London će morati dogovoriti "ugovor o izlasku", koji će u ime Unije sklopiti Vijeće EU-a, kvalificiranom većinom, uz pristanak Europskog parlamenta.

Kopirati
Drag cursor here to close