Svečani doček

Makedonski premijer dolazi u Mostar po Mostarsku povelju mira

Vijesti / Flash | 23. 07. 2017. u 08:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Susretom sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev započeo je službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Svečani doček upriličen je jutros ispred zgrade institucija BiH nakon čega će biti održan i susret izaslanstava Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije.

Bit će potpisan i Memorandum o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije koji potpisuju Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, i Ljupčo Nikolovski, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije.

Tijekom posjete bit će potpisan i Program kulturne suradnje između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva kulture Republike Makedonije koji će potpisati Adil Osmanović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine, i Robert Alagjozovski, ministar kulture Republike Makedonije.

Protokolom posjete predviđen je susret sa predsjedavajućim Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i susret sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH.

Zvizdić i Zaev će tijekom dana posjetiti i Rotimlju gdje će položiti vijenac na spomen-obilježje tragično stradalom predsjedniku Republike Makedonije Borisu Trajkovskom i članovima njegove pratnje.

Premijeru Republike Makedonije Zoranu Zaevu večeras će u Mostaru biti uručena "Mostarska povelja mira", za doprinos uspostavi regionalne suradnje.

Povelju će makedonskom premijeru uručiti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, u sklopu tradicionalne svečanosti obilježavanja godišnjice otvaranja obnovljenog Starog mosta u Mostaru.

I ove kao i ranijih godina, na svečanosti koju organizira Centar za mir i multietničku suradnju Mostar, bit će dodijeljene međunarodne nagrade "Mostar Peace Connection" istaknutim pojedincima za doprinos miru i uspostavi povjerenja i saradnje među ljudima.

Ovogodišnji laureati međunarodnog priznanja su Robert Gelbard, američki diplomat i bivši izaslanik američkog predsjednika Billa Clintona za Balkan, Christiaan Poortman, bivši direktor Svjetske banke koji je u ime te institucije utemeljio globalno partnerstvo s gradom Mostarom i UNESCO-om u izgradnju Starog mosta kao spomenika mira.

Dobitnici su i Jeremy Bowen, reporter BBC-a, te posthumno, Robert Frowick i Tadeusz Mazowiecki.

Ova manifestacija, kojoj će nazočiti i brojni dužnosnici i predstavnici veleposlanstava akreditiranih u BiH, počet će večeras u 21 sat šetnjom gostiju preko Starog mosta, kao i spuštanjem cvijeća u rijeku Neretvu u spomen na sve žrtve rata u BiH.

Premijer Makedonije je u Sarajevo doputovao jučer, a njega je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Kopirati
Drag cursor here to close