Glasaju i inozemci

Makedonija: Počeli predsjednički izori

Vijesti / Flash | 13. 04. 2014. u 08:08 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Makedoniji se održava prvi krug predsjedničkih izbora. Favoriti su šef države, konzervativac Đorge Ivanov i kandidat socijalista Stevo Pendarovski kojemu ankete daju blagu prednost, a preostalima predviđaju manje od pet posto glasova.

Ne osvoji li nitko više od 50 posto glasova, a gotovo je sigurno da neće, drugi krug će se održati 27. travnja, istoga dana kada i parlamentarni izbori u toj, poslije Kosova najsiromašnijoj od bivših jugoslavenskih republika.

Stoga su uz gospodarstvo teme kampanje bile blokirani putevi prema Europskoj uniji i NATO-u, dugogodišnji spor s Grčkom oko imena države i manjkavosti u demokraciji, slobodi medija i poštivanju ljudskih prava.

Kako prenosi makedonska agencija MIA na današnjim izborima prvi put se koristi obilježavanje palca birača neizbrisivom tintom koja bi trebala trajati 24 sata.

Novost ovogodišnjih izbora jest i prvo glasovanje Makedonaca u inozemstvu koji mogu glasati na 34 glasačkih mjesta, od čega sedam u Europi i Africi, osam u Sjedinjenim Državama i Kanadi te devet u Australiji i Aziji.

Izbore nadzire 3.000 domaćih i 200 stranih promatrača, birališta se zatvaraju u 19 sati, a prvi rezultati očekuju se kasno navečer.

Kopirati
Drag cursor here to close