Slijede pregovori

Makedonija: Gruevski dobio mandat za sastavljanje vlade

Vijesti / Flash | 09. 01. 2017. u 11:30 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov predao je u ponedjeljak mandat za formiranje nove Vlade Nikoli Gruevskom, bivšem premijeru i lideru VMRO-DPMNE, stranke koja je osvojila 51 mandat na nedavnim izborima za Sobranje, prenose mediji.

Gruevskom za formiranje većine u parlamentu treba 61 mandat. Veliku ulogu u formiranju Vlade imat će albanske stranke koje su u petak usvojile zajedničku platformu po kojoj traže najveće ustupke do sada.

Naime, izjavom koju su potpisali Demokratska unija za integracije (DUI), Pokret Besa i koalicija Alijansa za Albance, traži se promjena Ustava radi uvođenje albanskog kao drugog službenog jezika, zatim jednaka zastupljenost Albanaca u svim državnim institucijama, te njihovo uključivanje u pregovore s Grčkom o rješavanju spora o nazivu Makedonije.

Platforma tri albanske stranke koje su zajedno dobile 18 mandata i bez kojih se ne može formirati nova vlada, ima sedam točaka, među kojima su brza integracija u EU i NATO, dobri odnosi sa susjedima i suradnja s Kosovom i Albanijom u integriranom upravljanju granicama.

Pregovore o formiranju vlade s albanskim strankama najavili su lideri obje najveće stranke - VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva.

Kopirati
Drag cursor here to close