Negativne prognoze

Majkić: U EU nećemo uskoro, a pitanje je hoće li se održati izbori 2018.

Vijesti / Flash | 30. 03. 2017. u 12:20 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Stanje u Bosni i Hercegovini je tako da trenutno niti jedna od ključnih institucija ni Predsjedništvo BiH ni Parlamentarna skupština BiH ne funkcioniraju'', upozorila je u razgovoru za Agenciju Anadolija Dušanka Majkić, predsjedavajuća Povjerenstva za vanjske poslove Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"I Vjieće ministara BiH sve više radi u formi telefonskih sjednica, a ne sjednica na kojima se ozbiljno razmatraju zakonski prijedlozi zemlje koja je na putu ka EU. Nema toga. Kada se vidi da na dnevnom redu jedne sjednice Parlamentarne skupštine BiH ima više zastupničkih prijedloga zakona nego onih koji predlaže izvršna vlast onda se zna u kakvom smo stanju. Po institucijama Bosne i Hercegovine gotovo se ne bi moglo reći da idemo prema EU", navodi Majkić.

Parlamentarne skupštine BiH, ističe, u tom procesu "nema, odnosno sasvim je distancirana od svega toga".

"Mi nemamo predstave dokle su vlasti BiH došle kada je ispunjavanje europskih obaveza u pitanju. Licitiranje postocima nama ništa ne znači jer to ne mora biti točno. Jer, do sada su mnogo puta rečene stvari koje nisu točne. Dakle, najbolju stvar je neki dan iznio Lars-Gunnar Wigemark, šef Izaslanstva EU, kada je poručio: nemojte tako, pričate jedno nama, a drugo pričate kada se vratite na svoja mjesta. To je sramno" smatra Majkić.

Ona naglašava da "u vrijeme sada kakvo je, gdje je prisutna totalna dezorjentacija svega, sljedeće što dolazi jeste priča o temi Izbornog zakona BiH".

"Upozorenje Sredšnjeg izbornog povjerenstva BiH, koje je strašno, govori o tome da nam se može dogoditi da ne mognemo obaviti izbore 2018. zato što je Izborni zakon BiH u takvom stanju da ga pod hitno treba urediti. Vidimo da oni koji su odgovrni za to puštaju da Interresorna radna grupa koja je za to predviđena da izvrši promjene bez ikakvih instrukcija, dakle ona ne radi. Tako da i na tom planu se ništa ne radi. Ukoliko se ne uradi ništa do godišnjih odmora, odnosno po povratku ne usvoje izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, mi nećemo ništa uraditi do 2018, a tada je izborna godina i nema na tom planu ništa. To će biti sljedeći problem, jer predstavnici hrvatskog naroda više neće dopustiti da drugi biraju njihove političke predstavnike", ističe Majkić.

Predsjedavajuća Povjerenstva za vanjske poslove Zastupničkog doma PS BiH "ne vjeruje da će BiH do kraja ove, odnosno početkom sljedeće godine dobiti status kandidata u EU".

"Ne vjerujem da od toga ima išta. Trebamo popuniti više od 3.200 pitanja, da ta pitanja prema Upitniku EU međusobno usuglasimo, da propustimo kroz Mehanizam koordinacije i da dostavimo sve da bi to netko pregledao da bi uspjeli stići do kraja ove ili do početka sljedeće godine pokušati dobiti status kandidata. Na ovakav način kako se sada radi to jednostavno nije moguće. Čak kada bi i u ovom trenutku nešto uradili, bar kako izvještaji govore, najnižni postotak provedbe obaveza je u FBiH, jer tu parlament praktično ne funkcionira. Imamo jedan strašan status u kojem se zemlja nalazi i nitko ništa. Ne znam kuda nas to vodi i koji to napredak se može napraviti u dogledno vrijeme sa ovakvim stanjem u kakvom se nalazimo i bez ambicija da bilo tko što promijeni", poručila je Majkić.

Ona navodi kako je loša situacija i kada je u pitanju aktivacija Akcijskog plana za članstvo (MAP) BiH za NATO.

"Nije pitanje MAP-a samo imovina. NATO bi sada bio spreman odustati od tog zahtjeva knjiženja vojne imovine, ali to nije kraj obavezama bez obzira koliko i kako se predstavlja. Vidimo mi kao Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost PS BiH stanje gdje se često susrećemo sa izvještajima kakva nam je situacija u Oružanim snagama BiH. Nailazimo na vojsku koja je gladna, koja je neobučena, nepripremljena za ključne stvari, vidimo šta nam se događa kada su u pitanju ljudska prava vojnika i časnika na kojima radi vojni povjerenik, vidimo kompletno stanje u vojarnama koje prokišnjavaju već nekoliko godina i pored sredstava koja su dobili od međunarodne zajednice", navodi Majkić, koja je i članica Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost PS BiH.

Ističe da kao država, "nismo riješili ni pitanje skladišta streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava".

"Stoji tu i nedovoljan angažman Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost PS BiH koja bi trebala, ne da pravi partnerstvo nego da bude kontrolor stvari i da glasno upozorava što to nije dobro urađeno i što treba promijeniti da bi se stanje u Oružanim snagama BiH promijenilo. Međutim, ne postoji volja ni za što. Ti izvještaji se propuštaju brzinski kroz ruke da ne bi netko od "naših kadrova" došao u pitanje i sve ostalo kao što je i bilo", smatra Majkić.

Majkić kao članica Povjerenstva za proračun i financije Zastupničkog doma PS BiH ističe kako je najavljeno razmatranje i usvajanje izmjena i dopuna Zakona o trošarinama BiH prvenstveno obaveza i odgovornost predstavnika Saveza za promjene.

"Do sada vlast na razini Bosne i Hercegovine se pokazalo kako funkcionira. Dovoljno je pogledati dnevni red Parlamentarne skupštine BiH, njena oba doma, pa vidjeti o kakvoj se vlasti radi na kojem polju oni funkcioniraju. Oni imaju odgovornost za obnašanje funkcije na razini BiH. Ako to nisu u stanju, trebaju reći da nisu u stanju. Jer, ne možeš birati kada si na vlasti ovo mi se sviđa, a ovo mi se ne sviđa. To govori jasno o nedostatku kapaciteta koji ta politička opcija ima", rekla je u razgovoru za Agenciju Anadolija Dušanka Majkić.

Kopirati
Drag cursor here to close