Greške ministarstva?

Majkić: Na natječaju za remont helikoptera izabrana firma bez certifikata

Vijesti / Flash | 14. 08. 2017. u 16:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić upozorila je danas da je Ministarstvo obrane BiH na nedavno raspisanom natječaju za remont dva helikoptera izabralo litvansku kompaniju koja nema određene certifikate za taj posao i ne može garantirati njihov siguran rad nakon remonta.

"Na treći natječaj za remont helikoptera "MI", ruske proizvodnje, pošto su prethodna dva glasnogovornika javili su se ruska kompanija 'Helikopteri Rusije' i litvanska kompanija 'Helisota', koja je više puta sudjelovala na međunarodnim natječajima dajući lažne informacije", rekla je Majkić Srni.

Ona je istaknula da je izborom litvanske kompanije Ministarstvo obrane BiH potpuno ispustilo iz vida da je za nastavak pouzdanog rada avio-tehnike ruske proizvodnje potrebno da ona bude servisirana u poduzećima koja imaju certifikat registriranog proizvođača helikoptera modela "MI".

Od prvog do najnovijeg tendera za remont dva helikoptera Oružanih snaga BiH prošle su tri i po godine, podsjetila je Majkićeva i navela da je odluku o remontu helikoptera "MI-8Ti" i "MI-8MTV1" Vijeće ministara BiH donio na sjednici 23. prosinca 2015. godine. "Troškovi remonta procijenjeni su na 7.480.000 KM", dodala je Majkić. Podsjetila na propuste načinjene prilikom remonta dva helikoptera Ministarstva obrane "MI-8MTV" i "MI-17" u Ukrajini.

Ugovori za remont helikoptera i obuku pilota s ukrajinskom firmom "Ukrspekeksport" potpisani su 18. prosinca 2006. godine, remont je počeo u svibnju 2007., a okončan u jlipnju 2008. godine.

"Nevjerojatno je kakvi su sve nedostaci na helikopterima uočeni poslije prijema i nekoliko sati rada u jedinici, a greške su bile takve da su dovodile u pitanje sam kvalitetu izvršenog remonta", istaknula je Majkić. Ona je navela da je u tom slučaju registrirano curenje hidro-ulja u helikopteru, što je moglo dovesti do zapaljenja letjelica, kao i zaprljani filteri motornog ulja i filteri goriva, te rezervoar goriva pun taloga, što je dokaz da pri remontu ništa nije urađeno.

Majkić je dodala da je dio dokumentacije koji se odnosi na neuspješno izvršeni remont helikoptera u Ukrajini, koji je plaćen 10 milijuna KM, završio u jezeru Buguljić u Federaciji BiH, zbog bojazni od sudske istrage.

"Dva uspješno remontirana helikoptera puno bi značila BiH u vrijeme velikih požara, ali ako je donesena odluka da se remont povjeri firmi koja nema određene certifikate, naći ćemo se u situaciji kao kada je taj posao uradila ukrajinska firma, također, bez certifikata", zaključila je Majkić.

Navodeći da je u 2016. godini Ministarstvo obrane BiH imalo proračun od oko 300 milijuna KM, Majkić je istaknula da ova institucija spada u red onih koje svake godine dobivaju veliki broj primjedbi Ureda za reviziju institucija BiH, pri čemu se ključna odnosi na proces javnih nabavki.

Kopirati
Drag cursor here to close