Oduzimanje nadležnosti

Majkić: Mektić pokušava ono što nisu uspjeli bošnjački političari

Vijesti / Flash | 03. 07. 2016. u 10:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnica SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Dušanka Majkić ocijenila je da ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić pokušava oduzeti nadležnosti MUP-a RS, što ranije nije uspjelo bošnjačkim političarima i poručila da takva nastojanja ni sada neće biti ostvarena.

Podsjećajući da je policija u nadležnosti entiteta i županija, Majkić je navela da Mektić, uzurpirajući nadležnosti MUP-a RS, pokušava nametnuti operativne nadležnosti kojih nema.

"Znamo koliko je političke snage i energije trebalo da bi se MUP RS sačuvao", rekla je Majkić. Kaže da Mektić još nije naučio lekciju o parlamentarnom nadzoru i kontroli koju vrši nadležno parlamentarno tijelo - Zajednička komisija za obranu i sigurnost i da žali što se pogrešan čovjek našao na takvom mjestu, pipe Srna.

Majkić, koja je i član Zajedničke komisije za obranu i sigurnost parlamenta BiH, kaže da, iako Vijeće ministara BiH i ministar sigurnosti ocjenjuju sigurnost u BiH u 2015. godini kao zadovoljavajuću, baš u toj godini dogodila su se teroristički napadi na policijsku stanicu u Zvorniku i vojnike Oružanih snaga BiH u Rajlovcu, kao i napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici.

"Izvještaji mnogih međunarodnih sigurnosnih agencija navode BiH kao zemlju u kojoj raste radikalni terorizam, u kojoj policija ne smije ući u mnoge selefijske zajednice koje propagiraju radikalno islamsko učenje i odlazak na ratišta Sirije, Iraka i druga. Također, u BiH su zabilježene spektakularne pljačke, teška ubojstva", rekla je Majkić za portal "Poligraf.njuz".

Majkić kaže da su mnoge informacije ukazivale da su gomile oružja i streljiva ukradene iz vojnih skladišta kriminalnim kanalima.

"Nedavno sam saznala da pet helikoptera s kompletnim naoružanjem, koje je nekada pripadalo Armiji RBiH i nikada nije prijavljeno u arsenal Oružanih snaga BiH, još stoji na jednom aerodromu u Turskoj i nešto čeka. O tome svi šute. Šute srpski kadrovi", kaže Majkić.

Ona tvrdi da je najveći kriminal učinjen u Ministarstvu obrane i da ni za jedno djelo nikada niko nije odgovarao, dodajući da su "najlošija karika" srpski predstavnici koji nisu tamo da bi zauzimali radno mjesto, nego da bi sačuvali interese RS.

Kopirati
Drag cursor here to close