OHR treba otići iz BiH

Majkić: BiH može opstati samo ako se vrati na izvorni Daytonski mirovni sporazum

Vijesti / Flash | 19. 03. 2014. u 10:23 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za obranu i sigurnost PSBiH (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) rekla je danas, na Rose-Roth seminaru u Sarajevu, da je ključna stvar vratiti se na izvorni Daytonski mirovni sporazum.

''On je podrazumijevao da BiH ima samo tri ministarstva, a danas ih je devet. Podrazumijevao je mala ovlaštenja države i velika ovlaštenja entiteta, a danas je na nivo države preneseno više od 70 nadležnosti. Dobar dio tih nadležnosti prenesen je pravnim nasiljem visokih predstavnika u BiH'', podvukla je Majkić.

Iznijela je stav da BiH može opstati samo na bazi kako je to predvidio izvorni Daytonski mirovni sporazum i to da bude zemlja po mjeri svih što znači da dva entiteta razvijaju unutarnje odnose kako im odgovara, da se međusobno natječu u europskim integracijama i da se gleda tko će biti bolji na bazi sporazumijevanja i dogovaranja.

Ocijenila je da ne postoji kapacitet za bilo kakav dogovor jer su svi politički dogovori vezani samo za stanje u zemlji iz kojeg nije moguće izaći, a međunarodna zajednica, mišljenja je, ne bi trebala da se upliće, jer su građani dali svoj glas političarima na izborima da bi se borili za njihove interese.

''OHR treba otići iz BiH, ali u tome nemamo partnera. OHR je uvijek bio dobar jednoj strani, a druga se osjećala oštećenom. S pravom imamo taj osjećaj da je BiH, koja radi protiv interesa Republike Srpske, za nas tijesna. Do sada nismo riješili nijedno ključno pitanje. Ko bi htio da živi u takvoj zemlji'', istaknula je.

Kazala je da iz ovog entiteta neće biti osporeno ništa što je uspostavljeno Daytonskim mirovnim sporazumom, naglašavajući da tri naroda u BiH imaju sasvim drukčije poglede na život i budućnost ove zemlje.

''RS će činiti sve da omogući da se institucije uspostave i ojačaju onako kako je propisano Daytonom, odnosno da nam se oduzete nadležnosti vrate jer BiH u protivnom neće moći ovakva opstati'', zaključak je Majkić.

Osvrnula se i na pitanja koja onemogućavaju europske integracije i to je uspostavljanje mehanizma koordinacije i implementacija presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci", istakavši da se oko 70 posto obaveza prema europskim integracijama odnosni na entitet te da nije moguće bez dobre koordinacije dogovarati se o tim pitanjima.

Ponovila je da RS ne želi u NATO jer je NATO bombardiralo RS, a ko god pobijedi na izborima morat će pitati stanovništvo RS-a da li su za ulazak u NATO.

Globalni cilj Rose-Roth inicijative jest jačanje razvoja parlamentarne demokracije u CEE zemljama korištenjem PSNATO-a kao sredstva u međuparlamentarnoj suradnji i pomoći.

Trodnevnom skupu, čija je osnovna tema „Sigurnost i demokratizacija u jugoistočnoj Europi: Jačanje stabilnosti, promoviranje reformi“, prisustvuju parlamentarci iz zemalja članica i pridruženih članica NATO-a, zemalja jugoistočne Europe koje nisu članice NATO-a, predstavnici najviših institucija BiH, nevladinog sektora iz BiH i zemalja regije, kao i jedan broj afirmiranih stručnjaka iz oblasti obrane i sigurnosti iz BiH i zemalja regije.

Kopirati
Drag cursor here to close