Stari u Mostaru

Nakon 28 godina: Ljiljani i skok

Nakon bacanja ljiljana okupljeni su imali priliku vidjeti tradicionalni skok skakača u Neretvu bez aplauza u organizaciji 'Skakača sa Starog mosta'.
Vijesti / Flash | 09. 11. 2021. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici osnovnih i srednjih škola Mostara, s profesorima i građanima, okupili su se danas na Starom mostu kako bi obilježili 28. godišnjicu rušenja ovog simbola grada na Neretvi u organizaciji Koordinacijskog tima učenika, profesora, roditelja i direktora/ica osnovnih i srednjih škola Mostara.

Nakon bacanja ljiljana u rijeku, okupljeni su imali priliku vidjeti tradicionalni skok skakača u Neretvu bez aplauza u organizaciji 'Skakača sa Starog mosta'.

Naime, na današnji dan prije 28 godina srušen je simbol grada Mostara, Stari most.  Sagrađen je između 1557. i 1566. godine, po nalogu sultana Sulejmana Veličanstvenog, koji je građenje povjerio Mimaru Hajrudinu, istambulskom arhitekti i učeniku čuvenog Mimara Sinana.

Iako je malo službenih podataka o njegovoj gradnji, pouzdano se zna da je most bio najveća lučka konstrukcija na svijetu i jedan od najvećih graditeljskih poduhvata tog vremena. Luk je napravljen od kamena tenelija. Visina svoda je 28,7 metara, odnosno 21 metar iznad razine rijeke Neretve. 

Video: 28.obljetnica rusenja Starog mosta u Mostaru

Za čuvare mosta izgrađene su dvije kule, Halebija i Tara, koje su tijekom turske vladavine služile kao skladište za oružje.

Obnova Starog mosta koju su financirali Turska, Hrvatska, Italija, Nizozemska, Svjetska banka, Europska banka za obnovu i Grad Mostar počela je 2003. godine. Prvi kamen u novi luk Starog mosta ugradio je tadašnji zamjenik premijera Republike Turske Bulent Arinč.

Obnova je završena u srpnju 2004., a ceremonija svečanog otvorenja upriličena je 23. srpnja 2004. godine. Godine 2005. Stari most, zajedno sa starom gradskom jezgrom Mostara uvršten je na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Time je postao prvi spomenikom kulturne baštine na UNESCO-ovu popisu iz BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close