Političke trzavice

Magazinović: Odnos predstavnika bh. vlasti prema susjedima je podanički

Vijesti / Flash | 19. 03. 2017. u 13:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović (Socijaldemokratska partija BiH) izjavio je danas da neki ljudi iz državnog rukovodstva Bosne i Hercegovine ispoljavaju podanički stav prema liderima susjednih zemalja i da im ukazuju sve više poštovanja što oni više omalovažavaju BiH.

Magazinović je to ustvrdio kao uvodničar na nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ''Krug 99'' o temi "Evropski put BiH i susjedne zemlje".

Ovaj državni zatupnik ističe da najnovija izjava predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović o potrebi mijenjanja zakona u BiH znači pretjerano uplitanje u stvari druge zemlje jednako kao kad bi iz Bosne i Hercegovine ona bila pitana zašto je indeks korupcije u Hrvatskoj u porastu otkad je predsjednica te kad bi joj, uz to, još bile preporučene potrebne mjere na prevazilaženju tog stanja.

Poruke Bosni i Hercegovini sličnog tipa dolaze u posljednje vrijeme više iz Hrvatske nego iz Srbije, konstatira Magazinović i dovodi to u kontekst naznaka budućih dešavanja spram BiH, kao i natjecanja za lidersku poziciju među faktorima u regionu. Njemu smeta što je Bosna koleteralna šteta u tome, izjavio je.

Magazinović problematizira i neujedančen pristup međunarodne zajednice prema BiH u odnosu na regionalne zemlje kod samog apliciranja za europsko članstvo, kao i pitanje 'jesmo li mi u Bosni i Hercegovini odustali od agende EU', koju bi po prirodi stvari, trebalo provoditi zajednički.

Pojavilo se više 'separatnih agendi', tvrdi ovaj državni zastupnik, jedna od Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) zbog njenih političkih ciljeva, druga od Stranke demokratske akcije (SDA) koja je na tragu ispunjavanja ciljeva HDZ-a zarad vlastitog političkog preživljavanja, treća od Saveza za promjene i Saveza nezavisnih socijaldemokrata čiji je cilj da tamo gdje oni nisu na vlasti bude lošije, kao i četvrta, agenda visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o njegovoj stalnoj zabrinutosti.

''U takvoj situaciji, agenda svih ostalih nas treba biti da, za početak, sačuvamo Bosnu i Hercegovinu u jednom komadu do 2018. godine'', ističe Magazinović.

Današnji sastanak članova asocijacije „Kruga 99“, sadržavao je osim ove sesije još dva dijela.

U prvom, komemorativnom, iskazana je počast preminulim članovima Muhamedu Ganibegoviću i Budi Vukobratu, a u drugom dijelu je održana i redovna godišnja skupština asocijacije.

Kopirati
Drag cursor here to close