Otpad

Magazinović o Trgovskoj gori: Hrvatska ignorira BiH

"Turković je neinformirana ministrica, budući da se pozvala na formiranje grupa. To da Hrvatska ništa ne radi je netočno", rekao je on.
Vijesti / Flash | 06. 07. 2020. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović, Edita Đapo i Jasmin Emrić pozvali su danas Vijeće ministara i sve koji mogu pomoći da se uključe u rješavanje problema odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu o temi "Trgovska gora - odnos institucija i naredni koraci", Magazinović je rekao da je nedavno u Vijeću ministara učinjeno nekoliko koraka naprijed.

"Posljednjih nekoliko mjeseci učinjeno je više nego proteklih godina. Nemam odgovor zašto je i institucijama trebalo ovoliko vremena da se pokrenu stvari", istaknuo je on, navodi Srna.

Magazinović je podsjetio da je Vijeće inistara trebao formirati tim koji bi branio interese, ali da je taj proces stao jer je ministrica inozemnih poslova Bisera Turković stavila veto sa argumentom da se gomilaju timovi.

"Turković je neinformirana ministrica, budući da se pozvala na formiranje grupa. To da Hrvatska ništa ne radi je netočno", rekao je on.

Magazinović je postavio pitanje da li treba platiti eksperte ili se osloniti na one koji misle da znaju, a ne znaju.

"Obrana BiH nema cijenu. Turkovićeva je upala u zamku. Mislim da je izabrala potpuno pogrešnu temu da popravi svoj imidž", smatra on.

Magazinović je rekao da službene komunikacije sa Hrvatskom nema, jer Hrvatska ignorira BiH, piše Srna.

Zastupnik Jasmin Emrić istaknuo je da problem odlaganja otpada na granici sa BiH traje više od 20 godina.

"Postupak u vezi sa lokacijom je vođen godinama. Kada je politički otpor bio toliki, onda je Hrvatska političkom odlukom odredila gdje će skladištiti nuklearni otpad. Za tu lokaciju se određuje Trgovska gora jer je najmanje bila branjena. Druga područja su imala svoje predstavnike u Saboru i ostala je Trgovska gora. Mi smo tada na lokalnoj razini prosvjedovali, upozoravali institucije na problem", naglasio je Emrić.

On je poručio da se dolina Une ne smije devastirati.

"Do danas institucije lutaju, nemamo strategiju. Iako smo jednoglasno usvojili rezoluciju, Vijeće ministara nije reagiralo. Sada se otvaraju bespotrebne diskusije o imenovanju ekspertskog tima. Moramo zaštiti građane BiH", istaknuo je Emrić.

Đapo je rekla je da je na jednoj od sjednica Vijeća ministara, koordinacijski tim predložio formiranje ekspertskog tima.

"Kada studija koju izrađuje Hrvatska bude završena, bit će kasno da reagiramo. U isto vrijeme trebaju raditi naši eksperti i zato je bitno formirati radne grupe. Mislim da nema potrebe praviti opstrukcije u vezi sa pravljenjem tima. Takav angažman nema cijenu", ocijenila je ona.

Kopirati
Drag cursor here to close