Nabavka

Magazinović: Na pomolu je afera 'Cjepivo'

Zakon o javnim nabavkama i zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima su i prepreka da se cjepiva kupuju direktno.
Vijesti / Flash | 11. 02. 2021. u 09:40 BHRT
U RS-u počinje cijepljenje

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u PS BiH Saša Magazinović, gostujući na BHRT-u, izjavio je da je na pomolu afera ''Cjepivo'' i da se cjepiva ne mogu nabaviti direktno od proizvođača nego da ih nabavljaju veledrogerije, koje će, kako on smatra, tu zaraditi dobar novac.

Najavljeno je da BiH kreće u direktne pregovore sa proizvođačima cjepiva, još prije dvadesetak dana. Iako je to dobro zakašnjela reakcija, Magazinović kaže da je laž da će BiH kupovati cjepiva direktno od proizvođača. Smatra da je i ovaj dolazak Sputnjika V u RS dokaz da se to kupuje preko veledrogerija, a ne preko proizvođača.

Zakon o javnim nabavkama i zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima su i prepreka da se cjepiva kupuju direktno. Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima striktno kaže da to može uraditi samo veledrogerija i taj zakon bi trebalo izmijeniti, tako da bi država mogla direktno kupovati cjepiva.

Već sad imamo neke informacije koliko će Vlada RS platiti ova cjepiva, je li platila 10 dolara i nešto više za prijevoz, ili je to mnogo više. Pojavile su se informacije da je Vlada platila 32 marke po cjepivu, što je nemoguće, da cijena bude tolika.

Magazinović smatra da je ovim potezom cilj da veledrogerije zarade neki novac, a ne da država prođe jeftinije. Navodi da prethodno iskustvo sa aferom ''Respiratori'' još više podstiče sumnju u regularnost ovih nabavki.

Kopirati
Drag cursor here to close