Talijani pišu

Mafija iz Napulja se umiješala u Međugorje

U taj biznis se, tvrdi Corriere Del Mezzogiorno, ''odavno umiješala napuljska Camorra, a osobito dva klana koji godinama posluju s Bosancima: Zaza di San Giovanni i Mazzarella di Poggioreale e piazza Mercato''.
Vijesti / Flash | 09. 07. 2018. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U biznis u Međugorju umiješala se talijanska mafija tvrde novine Corriere Del Mezzogiorno u tekstu u kojem opisuju što čeka sve hodočasnike u to hercegovačko svetište.

''Prije početka uspona na brežuljak ukazanja u Međugorju, nalazi se ulica duga nešto manje od jednog kilometra. Hodočasničke autobuse iz cijeloga svijeta uredno zaustavljaju policijske snage. Tu je proširenje za parkiranje, s umjerenom cijenom od 10 eura za cijeli dan. Kada se iziđe iz autobusa, polako se kreće ulicom odakle se izdaleka vidi crkva sv. Jakova. Neki tu počinju plakati, dirnuti emocijama dolaska na mjesto odakle Gospa podjeljuje savjete i upozorava vjernike. Neki mole i to s intenzivnim emotivnim zanosom, sve dok ih ne iscrpi umor. Neki su, međutim, privučeni upaljenim svjetlima i super-ponudama te kupuju i pune svoje ruksake svime što može stati. Jer ta ulica je velika tržnica na otvorenom, s oko dvije stotine trgovina koje prodaju doslovno sve - kipiće, krunice, svete slike, pića, sendviče, boce s vodom. Ali povrh svega, cipele najboljih brendova: Hogan, Nike, Adidas, Tommy Hilfiger. Borse di Gucci, Armani, Coccinella. Zatim, šalove, veste, jeans i parfeme svakog mirisa i marke. Sve strogo 'lažnjaci''', navode novine.

U taj biznis se, tvrdi Corriere Del Mezzogiorno, ''odavno umiješala napuljska Camorra, a osobito dva klana koji godinama posluju s Bosancima: Zaza di San Giovanni i Mazzarella di Poggioreale e piazza Mercato''.

Novine navode kako se prije nekoliko dana alarm oglasio u poljskom katoličkom tjedniku kada se varšavsko-praški nadbiskup, Henryk Hose, papinski vizitator za župu Međugorju, oglasio o infiltraciji Camorre u taj dio bivše Jugoslavije.

''S jedne strane tamo ćete susreti tisuće mladih ljudi koji pristupaju sakramentu pomirenja. S druge strane, treba biti svjestan kako je zbog masovnog priliva hodočasnika u to mjesto prodrla i mafija, među njima i napolitanska, koja računa na zaradu'', naveo je nadbiskup a talijanske novine kažu kako ''činjenica da prigovor dolazi izravno iz Vatikana pokazuje ozbiljnost situacije''.

Corriere Del Mezzogiorno se pita ''kakvi su to poslovi koji dopuštaju talijanskim kriminalcima da špekuliraju čak i s vjerom i da ih spominje još i čovjek pape Franje?''.

''Prije svega, krivotvorine. Uzduž ulice koja vodi na brežuljak ukazanja, čini se kao da je Duchessa, regionalna tržnica za 'pezzotto'. Proizvodnja krivotvorenih stvari koje se prodaju savršena je i jedina razlika s originalima čini se da je cijena: 30 eura za par cipela, 20 do 25 za jeans, veste i torbe, 10 eura za laži šal marke Fendi. Pouzdani izvori govore da roba ima samo jednu rutu, i to onu koja ide preko dubrovačke luke, na jugu Hrvatske, blizu granice s Crnom Gorom i BiH, jedno od mjesta najbližih talijanskoj obali. Tu je godinama uvršćivan savez s Napuljcima, zasnovan na krivotvorinama, koji čine Zaza, Mazzarella i Slaveni. Devedesetih, pakt je bio zasnovan na prometu krijumčarenih cigareta, dvijetisućitih oružjem. Naposljetku, super-unosni heroin. Komunikacija između kriminalnih konzorcija aktivne su već tri desetljeća, a granične kontrole su izrazito slabe. Dovoljno je, povremeno, sakriti novčanice u identifikacijske dokumente na granici, kako bi se nesmetano prošla kontrola'', navodi talijanski list.

Corriere Del Mezzogiorno piše kako je druga velika afera koja se tiče trećeg marijanskog svetišta, jest građevinsko špekuliranje oko izgradnje malih hotela, svaki od dvadeset soba, gdje novac obrće klan Casalesi, majstori u skrivanju nezakonitih aktivnosti.

''Snažna tendencija prema korupciji, mogućnost gradnje s krajnjom lakoćom i kontinuiran priljev turista (samo iz Italije godišnje dođe milijun turista, što je posao od 11 milijardi eura) čine Meðugorje otokom sreće za recikliranje (novca). Napuljski investitori znaju da svaku stotinu eura uloženih u ta područja, povrat je šest stotina u istoj godini. Posao je dodatno pojačan kada je prošle godine bankrotirao Balkan Express, zračna linija koja je bila ovlaštena slijetati u bivši vojni aerodrom kod Mostara, udaljen manje od 50 km od Međugorja. Sada se slijeće u Split, udaljen oko 200 km. Upravljanje cestovnim transportom postao je još jedan biznis: svaki avion hodočasnik ne plaća manje od 150 eura u jednom smjeru'', navode talijanske novine.

Kopirati
Drag cursor here to close