(ne)miroljubivi

Mađarska odbija izbjegličke kvote: Odabir države za život nije temeljno ljudsko pravo

Vijesti / Flash | 23. 09. 2016. u 19:39 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povreda granica između miroljubivih država i odabir države u kojoj se želi živjeti nisu temeljna ljudska prava, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova u petak u razgovoru za CNN, piše mađarska agencija MTI.

Kao država koja se drži međunarodnog prava Mađarska poštuje pravo na siguran život kao temeljno ljudsko pravo, rekao je ministar Peter Szijjarto, odbacivši tvrdnje da mađarski premijer Viktor Orban potiče protuimigrantski zanos u njihovoj državi, prenosi Index.hr.

"Postoje pravila i propisi vezani uz prelazak granice, a ako postoje ljudi koji svjesno ne poštuju naše zakone i to krše, mi ih nećemo prihvatiti", kaže Szijjarto.

Na temu mađarske žičane ograde naglasio je da Mađarska nije jedina država koja je to učinila, ukazujući na slučaj Bugarske koja je to već napravila, te Velike Britanije koja je u procesu izgradnje zida umjesto ograde u sjevernoj francuskoj luci Calais koja je posljednja postaja prije dolaska na britanski otok.

Szijjarto tvrdi da je njegova država na meti kritika zbog načina upravljanja migrantskom krizom zato što "djeluje u skladu s propisima i pravilima koje vrijede u Europskoj uniji".

Szijjarto: Samo Mađari odlučuju o Mađarskoj

Dodao je kako je najvažnije pitanje oko budućnosti Europe u tome hoće li države članice dopustiti Europskoj komisiji da uzima elemente njihove suverenosti i odlučuje koga moraju primiti na svoj teritorij.

"Samo mađarski narod može donositi odluke vezane za Mađarsku", istaknuo je mađarski ministar.

"Razumijem da su svi u Europi jako ljuti jer postoji sve veći jaz između europskog naroda i europske političke elite", zaključio je Szijjarto.

Szijjarto je uvjeren da će Mađari na referendumu o obaveznom prihvatu migranata kojeg je odredila Europska unija 2. listopada odlučiti protiv, te da Mađarska kao suverena država ima pravo reći slaže li se ili ne s određenim politikama.

"Definitivno se ne slažemo s trenutnom europskom migrantskom politikom zato što je loša. Štetna je za Europu, jako štetna", naglasio je Szijjarto.

Mađarska odbija sustav kvota jer ga se ne može implementirati, jer je protivan "zdravom razumu" i trenutnim europskim propisima, rekao je mađarski ministar.

Kopirati
Drag cursor here to close