Sastanak

Mađarska će s 14 tisuća eura pomoći međuvjerski dijalog u Mostaru

Vijesti / Flash | 02. 03. 2017. u 17:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je nakon sastanka s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i europskih poslova Hrvatske Davorom Ivom Stieromi ministrom vanjskih poslova i vanjske trgovine Mađarske Peterom Sijartom danas u Sarajevu izjavio novinarima da je razgovarano, prije svega, o europskom putu BiH i o načinu kako se to može ubrzati, osnažiti.

Dodao je da su razgovarali i o određenim stvarima između Hrvatske, Mađarske i BiH, prije svega o infrastrukturnom povezivanju.

Povezivanje koridorom Vc

''Razgovarali smo o tome da želimo vidjeti pomake i kada je u pitanju povezivanje po koridoru Vc koji povezuje tri zemlje, ali isto tako da imamo određeni napredak i kada je u pitanju željezničko povezivanje triju zemalja'', kazao je Crnadak.

Po njegovim riječima, u fokusu su bile i reforme koje BiH provodi i europske integracije te način kako da to bude podržano.

''Za nas je veoma važno, i o tome smo razgovarali, da smo s Hrvatskom završili praktično sve razgovore kada je u pitanju europsko partnerstvo. Taj sporazum će biti potpisan uskoro, kada budemo održavali zajedničku sjednica Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH'', najavio je Crnadak.

Istaknuo je i da situaciju sa zagađenjem u Brodu privode kraju kao problem, dodajući da je to bila jedna od prvih stvari o kojima su ministar Stier i on razgovarali kada su se prvi put sreli na sadašnjim funkcijama.

Ministar Crnadak je naglasio da se rješavaju stvari koje su korisne direktno za ljude, i 'nisu čista politika, nešto što nije ljudima vidljivo'.

Očekuje da će vrlo brzo, pored mosta u Svilaju „koji već ide svojim tijekom i svojom dinamikom“, biti i pokretanje radova na mostu kod Gradiške „koji je jako važan za povezivanje kako s Europom, tako i s Istokom“.

Mađarske stipendije bh. studentima

Što se tiče odnosa s Mađarskom, Crnadak je izrazio zadovoljstvo da će ministar Sijarto potpisati dva sporazuma danas, jedan koji se odnosi na direktnu zrakoplovnu liniju između Budimpešte i Sarajeva i drugi koji se odnosi na 50 novih stipendija za bh. studente.

Tijekom današnjeg sastanka ponovljena je podrška Mađarske europskim integracijama i procesu koji BiH vodi.

''Danas smo dogovorili da ćemo vrlo brzo imati jednog eksperta, diplomatu, koji je radio na poslovima pridruživanja Mađarske, koji će biti najmanje godinu dana u MVPBiH i ljudima koji rade na tim poslovima pomagati, što će biti za nas još jedna praktična podrška'', ocijenio je Crnadak.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier je kazao da su ministar Mađarske i on danas u posjeti BiH, s porukom potpore, prijateljstva prema BiH, prema njenom europskom putu.

Odluke se donose u institucijama

''Želimo danas pogotovo naglasiti važnost stabilnosti u BiH. Naravno da uvažavamo da BiH ima pravo da koristi sve instrumente međunarodnoga prava, ali isto tako želimo istaknuti da odluke moraju biti donesene u okviru institucija i u okviru ustavnoga načela jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda i svih građana BiH'', poručio je ministar Stier.

Dodao je da smatra da i Hrvatska i Mađarska mogu pridonijeti duhu dijaloga i potaknuti što više suradnju da bi se osigurala stabilnost, „što je i u našemu interesu“.

Po njegovim riječima Hrvatska, kao prvi trgovinski partner BiH, jako je zainteresirana da se nastavi sa svim reformama na socijalnom, gospodarskom planu.

Promijeniti Izborni zakon

''Ali isto tako smo svjesni da je potrebno raditi i na političkim reformama. Svjesni smo da je Ustavni sud BiH tražio da se promijeni Izborni zakon. Želimo i ovom prilikom ohrabriti da to bude učinjeno u roku da bi se izbjegle neke buduće situacije koje ne bi pridonijele stabilnosti u BiH'', istaknuo je Stier.

Dodao je da su Hrvatska, Mađarska i BiH zainteresirane za velike infrastrukturne projekte kao što je koridor Vc, o čemu su ministri i danas razgovarali.

''Želimo dati punu potporu realizaciji tog projekta'', naveo je, te dodao da su otvoreni i za bolju povezanost željeznica.

Zaključio je da je ključna poruka, poruka prijateljstva i poticanja stabilnosti u BiH od dviju država koje su i vitalno zainteresirane da BiH bude i stabilna država s jasnom perspektivom ulaska u EU.

Ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine Mađarske Peter Sijarto je kazao da je prioritet Mađarske da BiH bude stabilna.

Novčana pomoć Mađarske

''S obzirom na to da je ovo jedan sigurnosni prioritet za Mađarsku, uradit ćemo sve da podržimo da ona ostane u tim okvirima. Mislimo da je put stabilnosti BiH najbrži, najlakši kroz europske integracije'', kazao je ministar Sijarto, dodajući da će sve uraditi da ubrzaju proces integracije BiH u EU, odnosno da podrže njen gospodarski razvoj.

Najavio je da će u šest točki pomoći Bosni i Hecegovini.

''Prije svega ćemo izmjestiti jednog našeg diplomata u MVPBiH koji će prenijeti sva iskustva koja Mađarska ima iz procesa integracija u EU'', kazao je ministar Sijarto.

Dodao je da će Mađarska ostaviti i svoj vojni kontingent u BiH pri NATO-u „da bi doprinijeli očuvanju stabilnosti“.

''Materijalno ćemo s 50 tisuća eura pomoći da se saniraju poteškoće koje su zadesile BiH u 2014. zbog nepogoda i poplava'', najavio je Sijarto.

Također će u materijalnom iznosu od 14 tisuća eura pomoći međuvjerski dijalog u Mostaru, a dodijelit će i 50 stipendija bh. studentima koji će u narednoj godini moći krenuti na školovanje u Mađarskoj.

''Potpisat ćemo i sporazum koji će omogućiti direktnu zračnu liniju između Budimpešte i Sarajeva od 4. travnja. To su stvari u kojima mi konkretno možemo pomoći'', zaključio je ministar Sijarto.

Kopirati
Drag cursor here to close