Čekaju izbjeglice

Mađari šalju tisuće policajaca na granice sa Srbijom i Hrvatskom

Vijesti / Flash | 11. 08. 2016. u 06:16 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarska vlada poslat će još tri tisuće policajaca na svoju južnu granicu, sa Srbijom i Hrvatskom, kako bi odgovorila na pritisak migranata koji žele doći do Zapadne Europe, izjavio je mađarski državni tajnik za vladine komunikacije Bence Tuzson.

Te snage će na granici biti raspoređene trajno, rekao je Tuzson i dodao da će primarno biti pojačane pogranične patrole, javlja mađarska agencija MTI.

Podsjetimo, u svibnju je više stotina izbjeglica opet došlo do granice Srbije i Mađarske, čekajući da prijeđu u EU. Taj prijelaz nije bio aktivan više od sedam mjeseci, ali u posljednje vrijeme mađarske vlasti legalno propuštaju petnaestak ljudi dnevno. Kao razlog navode spajanje obitelji.

Podsjetimo i na to da je Balkanska ruta zatvorena je u ožujku, a preko nje je u Europu ušlo više od milijun migranata. Zemlje na ruti propuštaju samo migrante koji zatraže azil ili imaju valjane dokumente.

Inače, EU, je u pokušaju rješavanja izbjegličke krize postigla dogovor s Turskom, po kojem se migranti koji ne potraže azil u Grčkoj vraćaju u Tursku, a EU se obvezala pružiti do šest milijardi eura pomoći Turskoj, ubrza pristupne pregovore s tom zemljom i ukine vize za turske državljane.

Kopirati
Drag cursor here to close