Službeni status prve dame

Macron na meti kritika jer želi uspostaviti funkciju prve dame Francuske

Vijesti / Flash | 07. 08. 2017. u 18:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Emmanuel Macron našao se na udaru kritika zbog planova da svojoj ženi Brigitte dodijeli službeni status prve dame Francuske, prenosi CNN.

Macron je u maju preuzeo dužnost i najavio da će ukloniti nepotizam iz vlasti, a ovaj njegov plan su neki ocijenili licemjernim. Peticiju protiv uspostavljanja funkcije prve dame potpisalo je već 200 tisuća ljudi.

Macronova žena bi, po tome, trebala dobiti dio proračuna, svoje uposlenike i ured, po uzoru na ono što ima supruga američkog predsjednika.

''Brigitte Macron sada ima tim od dva ili tri pomoćnika, dvije tajnice i dva tjelohranitelja, to je sasvim dovoljno'', poručuje se u peticiji.

Prema fracuskom ustavu bračni partner predsjednika nema nikakav službeni status, ali imaju ured i savjetnike. Tijekom kampanje Macron je rekao da njegova supruga neće biti plaćena državnim novcem.

Sve se događa u vrijeme kada Macron predlaže zakon koji bi francuskim parlamentarcima zabranio zapošljavanje rođaka i članova obitelj. Svako ko bi bio osuđen za takav prekršaj bi mogao ići i u zatvor. Opozicija je ogorčena dvostrukim mjerilima novog predsjednika.

Kopirati
Drag cursor here to close