Posljedica izbora

Lukavačka grupa kriva za pucanje SDP-a

Vijesti / Flash | 28. 02. 2015. u 08:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U znak podrške zaključcima usvojenim na sastanku grupe članova SDP-a, održanom u srijedu navečer u Lukavcu, u Tuzli i drugim gradovima BiH nastavljeno je prikupljanje potpisa članova koji traži hitno zaustavljanje negativnih procesa u stranci, koji se ogledaju u masovnom gubljenju izborne podrške.

Prema dostupnim informacijama, pismo je već izazvalo uznemirenost u aktualnom vrhu SDP-a, posebno što se među potpisnicima, osim članova Glavnog odbora, nalaze i mnogi članovi kantonalnih, regionalnih i općinskih rukovodstava stranke.

Iako nije na dnevnom redu, prema riječima potpredsjednika SDP-a Jasmina Imamovića, očekuje se da će na današnjoj sjednici Glavnog odbora stranke u Sarajevu zaključci takozvane lukavačke grupe biti predmet rasprave, piše Dnevni avaz.

''Ima svako pravo da se sastaje, diskutira, kritizira. Koliko znam, u Lukavcu je bilo stotinjak ljudi. Logično bi bilo da nas članovi GO, koji su bili na tom sastanku, informira o razlozima njegovog održavanja i pojasne nam zaključke koje su donijeli, kao i da se o tome očituju članovi Glavnog odbora'', smatra Imamović.

Navodi da gubljenje povjerenja birača, na što oni koji su bili na sastanku u Lukavcu upozoravaju, nije počelo s izborima za načelnika Živinica, već se to događalo i ranijih godina, a najdrastičniji pad povjerenja dogodio se na posljednjim općim izborima.

''Ja neću reći da u ovim zaključcima nema možda dobrih stvari, ali ima i nemogućih. Ima utvrđena procedura kako se vrše izbori u stranci. Ranije smo odredili rokove i ne znam što se sada tu ima dodati ili oduzeti. Svakako, sutra bit će prilika da neke stvari raspravimo'', navodi Imamović.

Povod za sastanak koji su članovi SDP-a održali u Lukavcu bio je izuzetno loš izborni rezultat ove stranke na nedjeljnim izborima za načelnika Živinica. Njihov kandidat dobio je tek 1.030 glasova, dok je kandidat SDA dobio više od 11.000 glasova, navodi Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close