Snimke crne kutije

Lubitz je u posljednjim sekundama htio odustati od zabijanja zrakoplova u zemlju?

Vijesti / Flash | 07. 05. 2015. u 19:21 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema privremenom izvještaju istrage nesreće Germanwingsovog Airbusa A-320 u francuskim Alpama, u zadnjim sekundama prije udara crna kutija je zabilježila lagani pomak pilotske palice na kopilotovoj strani kokpita - dakle, palice kojom se koristio Andreas Lubitz, za kojeg se vjeruje kako je namjerno zabio zrakolov sa 150 ljudi u planinu.

Izvještaj ne precizira smjer kretanja palice, no naglašava kako se radilo o vrlo laganom pomaku u trajanju od tridesetak sekundi, koji nije bio dovoljno jak kako bi ugasio autopilota.

Inače, bilo kakav jači pomak palice automatski bi ugasio autopilota, koji je u tom trenutku bio podešen na najmanju moguću visinu - 100 stopa (33 metra) - daleko ispod nadmorske visine francuskih Alpi koje je zrakoplovu tom trenutku nadlijetao.

Minutu i tri sekunde prije udara u padinu Alpi, prestao je i pritisak na pilotsku palicu.

Za sada nije jasno o kakvom se pomaku radilo i što ga je moglo izazvati. Je li se radilo o podrhtavanju Lubitzove ruke, slučajnom naslanjanju na palicu ili nečem trećem, možda će pokazati dalja istraga. U međuvremenu, neki mediji iznose tezu kako se Lubitz možda u zadnjoj minuti pada počeo predomišljati oko svojeg planiranog samoubojstva.

Britanski Daily Mail , uz naslov ‘Je li se pilot-ubojica predomislio u zadnjoj minuti?’ piše kako se ‘možda’ dvoumio 93 sekunde prije pada.

Direktor francuske Agencije za civilni zračni promet (BEA) Remy Jouty ne vjeruje u tu interpretaciju.

''Podaci koje smo pregledali potvrđuju da kopilot nije bio onemogućen u djelovanju, da su sve njegove akcije imale isti cilj - zabiti zrakolov u tlo'', rekao je Jouty.

Odvjetnica žrtava i stručnjakinja za pravna pitanja zračnog prometa Elmar Giemulla također je sigurna da Lubitz nije pokušao zaustaviti pad zrakoplova.

''Nikad nećemo znati što ga je potaklo tih zadnjih sekundi, ali imalo jači pritisak na palicu automatski bi ugasio autopilota'', izjavila je Giemulla, prenosi Jutarnji.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close