Naplata RTV pristojbe

Lovrinović: Raspustiti Odbora Sustava; Majkić: Novi prijedlog naplate do 30. travnja

Vijesti / Flash | 17. 03. 2016. u 15:04 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović predlagao je da se s dnevnog reda današnje sjednice skine zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o javnom radiotelevizijskom sustavu BiH po hitnom postupku.

On je u pauzi zasjedanja kazao novinarima da je ta točka dnevnog reda uvrštena jučer na sjednici proširenog Kolegija, ''mimo redovite procedure''.

''To je jedna stvar. Druga stvar što smatram da Upravni odbor Sustava već godinama obmanjuje ovaj parlament, a mogu govoriti o vremenu u kojem sam ja zastupnik. Dakle, Odbor Sustava nudi rješenja koja nisu prošla nikakvu proceduru stručnih tijela ni Parlamenta ni Vijeća ministara BiH, nego to vješto protura već drugi put po hitnom postupku, kako se ne bi imalo mogućnosti ući u meritum onoga što oni predlažu'', kazao je Lovrinović.

Dodao je da oni predlažu izmjene članka 42. Zakona koji je donesen 2005. godine, a taj članak je govorio o jednom prelaznom razdoblju od pet godina u vrijeme kada je donošen, da ne bi bilo praznog hoda.

''Nakon toga, poslije dobivanja prve radne dozvole, ta prelazna odredba prestaje važiti. Ona, može se reći, na neki način, nije ni dio više zakona. Člankom 18. je regulirano kako se, kojim modelom i načinom, naplaćuje RTV pretplata i tko je dužan osigurati'', ističe Lovrinović.

Dakle, navod on, sve elemente i mogućnosti Odbor Sustava kroz članak 18. ima.

''Ako mu je što trebalo, trebalo je mijenjati članak 18. Odnosno, članak 22., članak 23. o načinu raspodjele RTV pretplate također se ne poštuje u ovom zakonu, također je kriv Odbor Sustava'', kazao je Lovrinović.

Istaknuo je da će tijekom zastupničke rasprave predložiti raspuštanje Odbora BHRT-a.

''Predložit ću da se nađe način da se raspusti čitav Odbor Sustava, jer sve svoje ovlasti i sve svoje obveze prebacili su na parlament. Parlament jedino, po važećem zakonu, ima obavezu da donosi odluku o visini RTV pretplate'', naveo je Lovrinović.

Dodao je da je, po njemu, rješenje donošenje ili novog zakona ili temeljitih izmjena i dopuna zakona koje će, između ostalih, regulirati i način i ovlasti ubiranja RTV pretplate.

Po njegovim riječima, ova točka danas ništa neće riješiti, ''da će produžiti agoniju, da će zapetljati i buduća rješenja''.

''Krajnje je vrijeme da se saberemo u ovom parlamentu i da kažemo da je vrijeme da donesemo novi zakon o RTV sustavu, jer ovaj iz 2005. godine u velikom svom dijelu se ne provodi'', zaključio je Lovrinović.

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić (SNSD) kazala je danas novinarima u pauzi zasjedanja da će podržati Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o javnom radio-televizijskom sustavu BiH, koji je upućen u proceduru po hitnom postupku, a na dnevnom je redu sjednice.

''Tražim da jedan zaključak uz to ide, da Odbor Sustava do 30. travnja dostavi novi model naplate'', kazala je Majkić, dodajući da je pet mjeseci već pod upitnikom naplata RTV pristojbe.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i u parlamentarnu proceduru dostavilo izmjene Zakona o Javnom RTV servisu, po kojima je rok trenutnog sustava naplate produžen do 30. lipnja, što znači da RTV pristojbu naplaćuju operateri Telekoma zaključno do 30. lipnja 2016. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close