politički teren

Lovrinović: Očekujemo snažniju i vidljiviju nazočnost EU i NATO-a u BiH

Vijesti / Flash | 07. 03. 2016. u 13:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prioritet Bosne i Hercegovine na putu k NATO-u je uknjiženje perspektivne i nepokretne vojne imovine na cijeloj teritoriji BiH, a to je težak zadatak koji je "prešao na politički teren".

Ovo je zajednička konstatacija predstavnika Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) prilikom današnjeg susreta sa članovima Komiteta za civilnu dimenziju sigurnosti i pododbora za demokratsko upravljanje Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO).

Predsjedavajući delegacije PSBiH u PSNATO Nikola Lovrinović naglasio je da je rijetko koja zemlja u poslijeratnom razdoblju, kao što je to BiH uradila, postigla napredak u pogledu obnove infrastrukture te reforme sektora obrane i sigurnosti.

Napomenuo je da je proces uknjiženja vojne imovine pokrenut te izrazio nadu da će BiH aktiviranjem MAP-a doći do željenog cilja, a to je članstvo u NATO-u.

Istaknuo je da bi NATO, aktiviranjem MAP-a za BiH, poslao snažnu poruku o dosadašnjim naporima naše zemlje te činjenici da ovaj proces više ne može stajati.

Međunarodnim snagama u BiH poručio je da svi zajedno u BiH imaju nedovršen posao te da bi bilo dobro da se iznađu mogućnosti za snažnije zajedničko djelovanje.

''Očekujemo snažniju i vidljiviju nazočnost zemalja EU i NATO-a u BiH, kroz potporu i implementiranje programa koji će nas izvući iz stagnacije'', kazao je Lovrinović.

Predsjednik Odbora Komiteta za civilnu dimenziju sigurnosti i potkomiteta za demokratsko upravljanje PSNATO lord Thomas Michael Jopling ocijenio je da su zemlje zapadnog Balkana, uključujući i BiH, postigle veliki napredak u pogledu napretka na putu k EU i NATO-u.

Naglasio je da je BiH uvelike doprinijela osiguravanju sigurnosti u regiji te da je također dala veliki doprinos NATO-ovim mirovnim misijama.

''Međutim, stabilnost vaše regije još je krhka, a međuetnički rascjep je permanentan'', smatra lord Jopling, dodajući da je PSNATO uvjerena da europske i euroatlantske integracije ostaju najmoćniji instrument koji će donijeti stalan prosperitet i sigurnost ovoj regiji.

Pozvao je političare u regiji, a posebno bh. političare, da hitno pokažu kompromis i odlučnost u provođenju neophodnih reformi i zaustavljanju korupcije.

Poruka PSNATO-a, ne samo bh. političkim liderima, već i svim predstavnicima etničkih zajednica u BiH glasi, istaknuo je Jopling, da sve dok su politički lideri u BiH spremni da istinski prihvate politiku reformi EU, PSNATO će čvrsto stajati uz njih.

Jopling je izrazio nadu da će lideri u Banja Luci i Sarajevu naći način da rade zajedno, za dobrobit svih građana BiH i budućih generacija.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš informirala je da je samit NATO-a u Varšavi, kada se očekuje da će MAP za BiH biti aktiviran, pomjeren za srpanj.

Naglasila je da je Ministarstvo obrane BiH (MOBiH) učinilo maksimum kada je u pitanju knjiženje vojne imovine te da si uknjižene 23 lokacije. Također, dodala je, poslano je 14 zahtjeva za uknjižbu lokacija u RS-u, ali je određeni broj lokacija opterećen, a dokumentacija zemljišnoknjižnih izvadaka je neusklađena.

Podsjetila je da članstvo u NATO-u nije samo obrambeni, već i politički savez te da je uloga svih institucija BiH u tome prepoznata.

Naglasila je da MOBiH nije jedino koje aktivira MAP i da to nije samo njihov posao te izrazila određenu dozu skeptičnosti u pogledu aktiviranja MAP-a, jer, kako je rekla, bh. institucije na svim nivoima trebaju poduzeti sve da bismo uklonili glavnu prepreku BiH na putu k NATO-u, a to je knjiženje vojnih lokacija, ne samo u FBiH već i u RS-u.

Tijekom susreta, također je konstatirano da sve zemlje u regiji snažno idu naprijed, te da je BiH u zastoju i da joj je stoga još potrebna pomoć EU i NATO-a.

Predstavnici iz Republike Srpske nisu nazočili današnjem sastanku.

Kopirati
Drag cursor here to close