Ne žele iz EU

London na nogama: Tisuće prosvjednika na ulicama želi Wrexit

Vijesti / Flash | 02. 07. 2016. u 13:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na tisuće prosvjednika okupilo se u centru Londona u subotu kako bi marširali u znak prosvjeda protiv prošlotjednog glasovanja o britanskom napuštanju Europske unije na referendumu koji je gurnuo zemlju u politički kaos i koji je većina ljudi u britanskoj prijestolnici odbacila.

Većina prosvjednika su mladi ljudi, i mnogi su se pokrili zastavama EU dok su ostali mahali transparentima na kojima su bile parole kao što su "Ja sam uz EU" i "Wrexit".

Oni su uzvikivali "što da radimo? Da ostanemo u EU" dok su se kretali prema političkom kvartu Westminster.

London je imao 60 posto glasova u korist EU na referendumu održanom prošlog četvrtka, dok su mladi glasači većinom podržali blok, ali je 52 posto od ukupnog broja Britanaca glasovalo za odlazak.

Glasovanje o odlasku izazvalo je bitku unutar vladajuće Konzervativne stranke oko toga tko će naslijediti premijera Davida Camerona koji je podnio ostavku nakon objave rezultata.

Vodeća opozicijska Laburistička stranka također se okrenula sebi, dok je većina njenih zastupnika u parlamentu povukla podršku stranačkom čelniku Jeremy Corbynu zbog, kako smatraju, njegove prikrivene podrške referendumskoj kampanji, prenosi Reuters.

Podsjetimo, za Brexit su najviše bili u Engleskoj i Walesu, dok su Škotska, Sjeverna Irska i London podržali ostanak.

Britanci su većinom glasova izglasali izlazak iz Europske unije, no veliki dijelovi zemlje bili su za ostanak u EU-u.

Po konačnim rezultatima referenduma, za izlazak iz EU-a glasovalo je 51,9 posto Britanaca, a 48,1 posto bilo je za ostanak.
Prve dvije izravne posljedice ovakvog rezultata su najavljena ostavka premijera Davida Camerona i dramatičan pad funte na najnižu razinu u 30 godina.


Većina građana Londona tako je bila za ostanak u Europskoj uniji. I Liverpool i Manchester te škotski Edinburgh i velški Cardiff bili su u velikoj mjeri za ostanak, a u Birminghamu su protivnici i zagovornici izlaska Britanije iz EU bili izjednačeni. Za ostanak su bili i Oxford, ali i sjevernoirski Belfast.

Kopirati
Drag cursor here to close