Pravda za žrtve

Logoraši Mostara: Veličanjem zločina protiv čovječnosti, potire se međunarodna pravda

Udruženje logoraša Mostara smatra sramotnim da su se sa presuđenim ratnim zločincima, posebno i najglasnije, među prvima, solidarizirali lideri hrvatskih stranaka i različitih organizacija i udruženja
Vijesti / Flash | 12. 12. 2017. u 14:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Udruženja logoraša Grada Mostara – čiji su pripadnici u velikom broju prisustvovali izricanju presude u Hagu 29. studenog ove godine, u slučaju ''Prlić i ostali'', još jednom izražavaju zadovoljstvo konačnom pravednom presudom ''za brojne, teške i brutalne zločine počinjene pod okriljem paradržavne tvorevine Herceg Bosna, među kojima su, između ostalog, bila i nezakonita privođenja ljudi i zatvaranja u logore u Mostaru i Hercegovini, u kojima se život odvijao u krajnje neljudskim i nehumanim uvjetima''.

Logoraše posebno začuđuje i brine nespremnost da se dosuđena kazna prihvati, a javnost suoči sa svim činjenicama iz presude. Umjesto toga, svjedoci smo nastavka gorke destrukcije cijelog sudbenog procesa nakon kojeg slušamo glasne pokliče solidarnosti, odobravanja i ohrabrivanja presuđenih lidera Herceg Bosne, navodi se u priopćenju.

''Na ovaj način, od Zagreba pa do Gruda, širom teritorija Republike Hrvatske i BiH, gdje većinski žive Hrvati, na najgrublji način veličanjem zločina protiv čovječnosti, potire se međunarodna pravda, presuđena i izrečena pred cijelim svijetom u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu'', stoji u priopćenju.

Udruženje logoraša Mostara smatra sramotnim da su se sa presuđenim ratnim zločincima, posebno i najglasnije, među prvima, solidarizirali lideri hrvatskih stranaka i različitih organizacija i udruženja, među kojima predsjednik HDZ BiH i prvi čovjek u Predsjedništvu države Bosne i Hercegovine, Dragan Čović, kao i predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar-Kitarović i premijer susjedne države, Andrej Plenković.

Čovićeva poruka i preporuka logorašima da tuže državu BiH za svoja zatočenja, patnje i stradanja, logorašima zvuči ''krajnje licemjerno i nedobronamjerno, jer država BiH nije kriva za naša stradanja nego, prije svih, paradržavna tvorevina Herceg Bosne i njeni lideri, kreirana pod direktnim vodstvom tadašnjih čelnika Republike Hrvatske, na čelu sa Franjom Tuđmanom'', stoji u priopćenju.

Hoće li, koga i kada, logoraši Grada Mostara tužiti za sve patnje i stradanja, odlučivat će samo ovo udruženje i ravnopravno svi njegovi članovi, nakon što temeljito i sveobuhvatno analiziraju konačnu presudu savjetujući se pri tome s pravnicima, stoji na kraju priopćenja.

Kopirati
Drag cursor here to close