Inicijativa pokrenuta iz Australije

Logoraši iz logora Silos tuže BiH i Federaciju

Intenzivno tragaju za sposobnim odvjetnikom koji će ih zastupati, navodeći da će tužba ići prema BiH i njenom federalnom dijelu.
Vijesti / Flash | 18. 11. 2023. u 22:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski logoraši iz logora Silos kod Sarajeva spremaju tužbu protiv BiH za naknadu štete, a inicijativa za tužbu pokrenuta je iz Australije iz Udruženja "Srpske žrtve bosanskog građanskog rata".

Odaziv logoraša za podnošenje tužbe protiv BiH je odličan i iza njega je već stalo više od stotinu logoraša, rekao je Đorđo Šuvajlo, tajnik Udruženja i logoraš koji je proveo u logoru "Silos" 1.335 dana, javljaju mediji iz RS-a.

On je naveo da intenzivno tragaju za sposobnim odvjetnikom koji će ih zastupati, navodeći da će tužba ići prema BiH i njenom federalnom dijelu.

"Sud BiH donio je presudu 10. linja 2021. godine šestorici Bošnjaka na ukupno 42 godine zatvora, zbog ilegalnog zatvaranja, svirepog mučenja i ubojstva Srba u logoru Silos. Kako rok za naplatu odšete proizašle zbog ilegalnog zatvaranja ističe 10. lipnja 2024. mi smo pokrenuli akciju podizanja tužbe", rekao je Šuvajlo za "Večernje novosti".

Prema njegovim riječima, potencijalni tužitelji, koji imaju više od 1.000 dana ilegalnog zadržavanja odlučni su ići do kraja.

On je naveo da su Srbi u Silosu odležali više od 500 godina robije, a o golgoti koju su prošli teško je govoriti jer svaki dan bio kao zadnji u životu.

"Srbi su tučeni i mučeni. Najmasovnija tuča je bila na Spasovdan 4. lipnja 1992. kada su pripadnici `Zulfikar` jedinice uz odobrenje muslimanskih vlasti i organizatora, Envera Dupovca, ušli u ćelije i izvršili masovno prebijanje, gdje su Srbi ostajali bez zuba i rebara", ispričao je Đorđe.

Kopirati
Drag cursor here to close