Zbog izručenja

Logoraši i žrtve rata tuže ministra Grubešu

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je drugostupanjsku presudu protiv Marka Radića te ga osudilo na kaznu dugotrajnog zatvora od 21 godinu zbog zločina protiv čovječnosti
Vijesti / Flash | 05. 11. 2018. u 16:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje žrtava i svjedoka genocida podnijelo je Tužiteljstvu BiH u ponedjeljak kaznenu prijavu protiv ministra pravde Bosne i Hercegovine Josipa Grubeše.

Kako iz Udruženja pojašnjavaju, Sud Bosne i Hercegovine izrekao je drugostupanjsku presudu protiv Marka Radića te ga osudilo na kaznu dugotrajnog zatvora od 21 godinu zbog zločina protiv čovječnosti, a ministar Grubeša izvršio je nezakonit transfer Marka Radića državnim organima Republike Hrvatske, čime je počinio kazneno djelo i nanio štetu ustavno — pravnom sustavu BiH kršeći međunarodne i domaće pravne norme.

Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska, navode, jesu članice Europske konvencije o transferu osuđenih osoba, na koju se Ministar pravde Bosne i Hercegovine poziva, a koja konvencija daje opći okvir postupanja zemalja članica u predmetnoj oblasti. No, kao i većina multilateralnih akata, ova konvencija je ostavila mogućnost zainteresiranim stranama da svoje odnose dodatno reguliraju i preciziraju i bilateralnim ugovorom koji u tom slučaju ima jaču pravnu snagu od multilateralnog akta, priopćeno je.

Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska su ovu mogućnost iskoristile i svoje odnose u ovoj oblasti dodatno uredile, kako navode, zaključenjem Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima, koji je na snazi i kojim su jasno regulirani uvjeti pod kojima može doći do transfera osuđene osobe radi izdržavanja izrečene kazne u zemlji koja nije izrekla kaznu zatvora, u ovom slučaju u Republici Hrvatskoj.

Također, ova oblast je pokrivena i odredbama, navode, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, s tim što su odredbe ovog zakona primjenjive isključivo ukoliko međunarodnim ugovorom nije drugačije regulirano.

''Kako je konkretno na snazi Sporazum između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima , time je jasno da je ovaj sporazum osnova za odlučivanje po zahtjevu, bilo osuđenog, bilo zemlje moliteljice, za njegov transfer u Republiku Hrvatsku. Zanemarivši navedeno, a kako je vidljivo iz Rješenja Ministra pravde BiH koje je objavljeno u medijima, Ministar pravde BiH udovoljava zahtjevu osuđenog Marka Radiča kao državljaninu Republike Hrvatske, zanemarivši pri tome činjenicu da je isti i državljanin Bosne i Hercegovine, sa aktivnim prebivalištem u Mostaru'', stoji u priopćenju Udruženja.

Naime, činjenica da je Marko Radić državljanin Bosne i Hercegovine, tvrde, bitno mijenja činjenično stanje spisa i onemogućava udovoljavanje zahtjevu osuđenog za njegov transfer i izdržavanje kazne u Republici Hrvatskoj, čime Josip Grubeša čini kazneno djelo.

''Tako je članom 6. Sporazuma isključena mogućnost predaje vlastitih državljana. Time je jasno da, u odnosu na ovog osuđenog ratnog zločinca, kao državljanina BiH, nikakvu pravnu snagu nema činjenica da je isti, istovremeno i državljanin Republike Hrvatske. Njegovo pravo da, kao državljanin Hrvatske, zahtijeva prijenos izdržavanja kazne u Hrvatsku, svakako je ograničeno upravo ograničavajućom odredbom Sporazuma (član 6. ) koja je precizna i izričita, a koja nedvosmisleno isključuje mogućnost predaje vlastitih državljana u ovoj vrsti postupaka, što potvrđuje i dosadašnja praksa u sličnim predmetima'', priopćeno je iz Udruženja.

Pokretanje kaznenog postupka protiv ministra Grubeše, kako stoji u priopćenju, potpisala su Udrženja žrtava iz BiH: Centar žrtava logora Vojno Mostar, Udruženje žrtava u svjedoka gonocida BiH, Udruženje logoraša Prozor, Udruženje logoraša Jablanica, Udruženje logoraša Konjic, Udruženje logoraša Stolac, Porodice nestalih ''Vramnica'' Mostar, Savez udruženja logoraša HNK, Savez udruženja logoraša BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close