Obilježena i godišnjica razmjene bugojanskih Hrvata

Logoraši HNŽ obilježili 24. godine od raspuštanja logora za Hrvate

Kako je u izjavi za medije kazao dopredsjednik Hrvatske udruge logoraša HNŽ Željko Vladić, u logoru u staroj IV. osnovnoj školi Mostar na početku je bilo 217 osoba hrvatske nacionalnosti, a vremenom se taj broj mijenjao.
Vijesti / Flash | 19. 03. 2018. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu obilježavanja 24. obljetnice od raspuštanja logora Armije BiH za Hrvate u Mostaru i Bugojnu predstavnici logoraša Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u ponedjeljak su položili cvijeće i zapalili svijeće pred spomenikom palim braniteljima Mostara na Trgu hrvatskih velikana.

Logor IV. osnovna škola

Kako je u izjavi za medije kazao dopredsjednik Hrvatske udruge logoraša HNŽ-a Željko Vladić, u logoru u staroj IV. osnovnoj školi Mostar na početku je bilo 217 osoba hrvatske nacionalnosti, a vremenom se taj broj mijenjao. Od spomenutog broja, poginulo je 17 osoba, dok je teže ili lakše ranjenih više od 50 zatočenika.

''Logor IV. osnovna škola je po svome obliku i strukturi, kao i po tretiranju zarobljenika bio vrlo težak'', kazao je Vladić, prenosi Fena.

Stanislav Krezić koji je bio zatočen u logoru u Potocima kod Mostara kazao je u izjavi za medije kako je danas za sve logoraše iznimno težak dan, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća željeli su se prisjetiti svih strahota koje su pretrpjeli tijekom zatočeništva.

''Danas je teško bilo što reći jer mi logoraši puno toga tražimo, a čini mi se da smo ostali sami, prepušteni jedni drugima da se prisjećamo. Nadamo se da bi nam predstavnici vlasti mogli pomoći, ali njima su izgleda važniji izbori nego bilo što drugo'', kazao je Krezić.

24. godišnjica razmjene bugojanskih Hrvata

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, danas je obilježena 24. godišnjica od razmjene zatvorenih bugojanskih Hrvata na lokaciji Stadion u toj općini.

Vijence su kod spomen-obilježja na groblju Sultanovići položili predstavnici Hrvata na svim nivoima vlasti, te članovi boračkih udruženja proisteklih iz Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Tom prilikom, evocirana su sjećanja na devetnaest nestalih, i 294 zatvorena Hrvata koji su razmijenjeni na današnji dan 1994, prenosi Fena.

Foto: Fena / 

''Danas se sjećamo naših nestalih, uz nadu da ćemo uskoro saznati njihovu sudbinu. S ovog mjesta šaljemo poruku nadležnim institucijama da procesuiraju odgovorne'', kazao je predsjednik Udruge logoraša domovinskog rata Bugojno Marijo Mostarac.

Istim povodom, održana je misa u crkvi sv. Ante Padovanskog, a nakon toga i druženje u Hrvatskom domu.

Obilježavanje 24. godišnjice razmjene bugojanskih Hrvata organizirali su Koordinacija udruga proisteklih iz domovinskog rata HVO HB Bugojno i Hrvatska udruga logoraša domovinskog rata Bugojno.

Foto: Fena / 
Kopirati
Drag cursor here to close