u spomen na 25.000 žrtava

Ljudski lanac u Dresdenu za 70. godišnjicu bombardiranja

Vijesti / Flash | 13. 02. 2015. u 09:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljudskim lancem u spomen na 25.000 žrtava, Dresden u petak obilježava 70. godišnjicu savezničkog bombardiranja, a komemoraciju kojom želi održati ravnotežu između tuge i sramote za genocidni rat što ga je Njemačka povela, bojkotirat će stranka krajnje ljevice.

Njemački predsjednik Joachim Gauck trebao bi sudjelovati u formiranju ljudskog lanca pošto održi govor u Frauenkirche, baroknoj crkvi s kupolom rekonstruiranom iz pepela 2005. godine.

Američki i britanski bombarderi zasuli su 13. veljače 1945. Dresden zapaljivim bombama i zapalili središte grada i sve njegove palače, a u dva dana bombardiranja poginulo je 25.000 ljudi.

Ravnoteža između tuge i sramote

Na svaku godišnjicu Njemačka pokušava održati ravnotežu između tuge i sramote za genocidni rat koji je počela. Ljudski lanac i obred u crkvi u prisustvu dužnosnika izraz je podrške politici mira u inozemstvu i tolerancije u domovini, navode dužnosnici.

Stanovnici Dresdena oblikuju u petak zapravo dva lanca, po jedan na svakoj obali Elbe koji se povezuju iznad dva mosta.

Porast popularnosti protuislamističkog pokreta PEGIDA (patriotski Europljani protiv islamizacije Zapada) potaknuo je u gradskom poglavarstvu Dresdena strah da bi ga mogli smatrati mjestom netrpeljivosti.

PEGIDA je, međutim, oslabila nakon raskola prošli mjesec kada je njezin utemeljitelj Lutz Bachmann podnio ostavku pošto je u novinama objavljena njegova fotografija na kojoj pozira kao Adolf Hitler.

Marševi zabrinuli vlast

Tjedni marševi tog protuislamističkog pokreta toliko su zabrinuli gradsku vlast da je ona odustala od polaganja vijenca na groblje na kojem su pokopane tisuće tijela spaljenih u savezničkom bombardiranju.

Frauenkirche je ponovno izgrađena donacijama u međunarodnoj kampanji, a znatan je prilog dala Velika Britanija u kojoj se dugo raspravljalo o ispravnosti odluke da se pobije toliki broj civila u vrijeme kada je nacistička Njemačka gubila rat.

Princ Edward, vojvoda od Kenta, 79-godišnji rođak kraljice Elizabete II predstavlja svoju domovinu na komemoraciji u petak.

Njemačka stranka krajnje ljevice Die Linke rekla je u četvrtak da će bojkotirati govor predsjednika Gaucka, pastora koji je u doba komunističke istočne Njemačke bio otvoreni antikomunist. Die Linke, koja se protivi članstvu Njemačke u NATO-u, najavila je da će njezina čelnica Katja Kipping i lokalni dužnosnici bojkotirati komemoraciju.

Dresden je jedan od najvažnijih gradova bivše komunističke Demokratske Republike Njemačke, prenosi Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close