Prijetnja ravnopravnosti

Ljudska prava u BiH - Puževim koracima do ostvarenja prava

Vijesti / Flash | 07. 12. 2016. u 10:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa banjalučkim Fakultetom političkih znanosti, organizirala je, 6. prosincaa 2016. godine u Banja Luci, konferenciju na kojoj se razgovaralo o problemima s kojima se susreću marginalizirane zajednice u BiH.

Konferencija je organizirana povodom obilježavanja 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Cilj konferencije bio je da se privuče pozornost javnosti na teškoće i izazove sa kojima se marginalizirana lica i grupe susreću još od potpisivanja Opeg okvirnog sporazuma za mir u BiH 1995. godine.

Konferenciji su nazočili predstavnici organizacija za zaštitu ljudskih prava, institucija vlasti, civilnog društva i akademske zajednice.

Oni su razgovarali o stanju prava osoba s invaliditetom i vjerskih manjina, kao i o ulozi medija u zaštiti ljudskih prava. Sudionici konferencije istaknuli su da je, uprkos činjenici da je došlo do određenih pomaka u pogledu ostvarenja građanskih i političkih prava, ostvarenje ekonomskih i socijalnih prava još uvijek usporeno, što predstavlja ozbiljnu prijetnju ravnopravnom ostvarenju ljudskih prava, poput prava na socijalnu zaštitu, zdravstvenu zaštitu i rad, bez diskriminacije.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, veleposlanik Jonathan Moore, istaknuo je: ''Tolerancija je važna, ali sama nije dovoljna. Moramo razviti duboko i trajno razumijevanje i poštivanje ljudskih prava. Kroz nastavak bliske suradnje sa partnerskim institucijama i organizacijama, uključujući tu i brojne nevladine organizacije, Misija će nastaviti promovirati i podržava provedbu antidiskriminacijskih propisa, zakona, politika rada i praksi.''

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se kao dan kada je, 1948. godine, Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

Kopirati
Drag cursor here to close