Prevaranti u akciji

Ljubušanka nasjela: Umjesto masažera dobila kinesku igračku

Vijesti / Flash | 06. 06. 2017. u 16:36 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada joj je prije desetak dana zazvonio fiksni telefon, Ana iz Ljubuškog nije ni slutila da će biti žrtva velike prijevare na koju su posljednjih dana nasjeli brojni stanovnici BiH, piše Večernji list.

''Dobar dan, vaš broj je izabran među pet u BiH čije vlasnike nagrađujemo. Ovoga puta nagrada je masažer vrijedan 180 konvertibilnih maraka proizveden u Njemačkoj'', kazala je Ani ljubazna ženska osoba kada je podigla slušalicu fiksnog telefona. Na pitanje što je njezina obveza, Ana je dobila odgovor kako je po dostavi masažera dužna platiti članarinu od 34 KM.

Dar za rođendan

Iako joj je ponuda djelovala sumnjivo, Ana je nakon višeminutnoga nagovaranja s druge strane pristala dati adresu na koju joj je za nekoliko dana trebao stići moderni skupi masažer. Odlučila ga je darovati mužu za rođendan. Nekoliko dana nakon telefonskog poziva pred Aninu kuću stigao je automobil i vozač je tražio nju.

''Kad sam vidjela automobil, vratila mi se sumnja. Naime, riječ je o nekom vozilu starijem od 30 godina koje se doslovno raspadalo. Nije mi bilo logično da netko u njemu razvozi moderne njemačke masažere. Iz njega je izišao mlađi dečko i pitao me jesam li ja naručila masažer. Nakon mog potvrdnog odgovora, otišao je do automobila i donio neku malu bijelu kutiju na kojoj kineskim pismom bilo nešto ispisano. Pitala sam ga što je to'', nastavlja za Večernjak svoju priču Ana.

Odgovorio joj je kako je to taj masažer i da mu da njegove 34 marke. Ana, naravno, nije pristala. Otvorila je kutiju u kojoj se nalazila neka vrsta igračke.

''Ta igračka koju su oni pokušali podvaliti kao masažer od 180 KM ne vrijedi ni jednu marku. I to sam rekla dečku koji je dostavio, međutim, on je tvrdio kako on nema ništa s tim. Rekao je da je njegov posao samo dostaviti 'masažere' i ponovno upitao da mu platim 34 marke. Naglasio je kako on po uručenom masažeru ima 4 KM. Na moje inzistiranje da mi da kontakt nekoga od odgovornih, kazao je kako ne može, odnosno ne zna tko je dobavljač masažera'', priča još uvijek uzbuđena Ana koja ovom prilikom želi upozoriti stanovnike BiH da ne nasjedaju na slične vrste prijevara.

Još su joj rekli kako se razgovor snima te da mora uzeti masažer ako ne želi snositi pravne posljedice. ''Masažer'', nakon dulje prepirke s dostavljačem, nije uzela, a ovo iskustvo joj je, kaže, opomena da ne pristaje ni na kakve telefonske prodaje i nagrade.

Druga sugovornica Večernjeg lista, također iz Ljubuškog, upozorava i na još jednu vrstu prijevare koja je posljednjih mjeseci učestala na području Ljubuškog i Čapljine.

Obiteljski prijatelj?

''Prije dva mjeseca zazvonio je fiksni telefon na poslu. Javila se kolegica koja je rekla kako me traži čovjek koji se predstavio kao Zijad. Ime mi nije bilo poznato, ali sam se javila misleći kako je riječ o nekom od klijenata. Čovjek mi je rekao sve o meni, kako poznaje moju obitelj. Rekao je i da je iz Ljubuškog, ali je trenutačno na liječenju u Sarajevu i da mu je potreban novac za operaciju. Dao mi je svoje ime i prezime te broj računa i zamolio me da mu uplatim nešto novca ako mogu. Pomislivši kako je riječ o nekome tko je bio prijatelj mojeg pokojnog oca, nakon posla sam otišla u banku i uplatila određenu svotu na račun koji mi je dao'', kaže ova Ljubušanka.

Dalje se nije raspitivala sve dok je isti čovjek nije ponovno nazvao nakon nekoliko dana. Zahvalio je, ali sad mu je novac trebao za lijekove. Budući da je imala ime i prezime, otišla je do hodže i raspitala se je li riječ o osobi iz Ljubuškog i je li uistinu bolestan. Tu su se potvrdile njezine sumnje. Hodža joj je rekao kako nije prva koja je nasjela na tu prijevaru. Kazao joj je i kako je riječ o osobi koja nije iz Ljubuškog, ali očito ima pomagače u Ljubuškom, Čapljini...

''Taj Zijad živi u Sarajevu i nema nikakve veze s Ljubuškim. Međutim, netko iz Ljubuškog mu sugerira koga nazvati i što mu ispričati kako bi taj netko stekao dojam da je riječ o osobi koja je bliska s nekim iz njegove obitelji i na taj način dobio traženi novac'', završava priču ova Ljubušanka upozoravajući druge da obrate pozornost na ovakve i slične pozive.

Kopirati
Drag cursor here to close