Govor mržnje

Vojnik osuđen zbog prijetećih poruka Martini Mlinarević

Općinski sud u Ljubuškom je 25. ožujka donio presudu protiv Pavlovića zbog krivičnog djela - izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, osudivši ga na tri mjeseca kazne zatvora.
Vijesti / Flash | 11. 06. 2021. u 17:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud u Ljubuškom donio je pravosnažnu presudu protiv Jurice Pavlovića iz Ljubuškog, pripadnika Oružanih snaga BiH (OSBiH), zbog prijeteće poruke koje je putem Facebooka uputio ambasadorici BiH u Češkoj Republici Martini Mlinarević. 

Naime, nakon što je kolovozu 2019. na Facebooku objavila vijest kako joj je zabranjeno predstavljanje knjige "Huzur" na festivalu u Čitluku, Martina Mlinarević dobila niz prijetećih poruka koje obiluju govorom mržnje.

Jednu od takvih poruka uputio joj je vojnik Jurica Pavlović, nazivajući je, između ostalog, "izdajnicom" svoga naroda i "neprijateljem Hrvata", navode iz Udruženja BH novinari.

Tri mjeseca zatvora

Zbog spomenute poruke, Općinski sud u Ljubuškom je 25. ožujka donio presudu protiv Pavlovića zbog krivičnog djela - izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, osudivši ga na tri mjeseca kazne zatvora.

"Općinski sud Ljubuški, hvala dobri ljudi moga rodnog grada, koji imate snage pokazati čast i poštenje. Rasplakalo me.

Prva reakcija suda, nakon svih godina, nakon svih pretrpljenih online ružnoća, čoporativnog čerečenja i cyberbullinga kojem sam izložena. Rasplakalo me, jer će spomenuti Jurica valjda naučiti, da željeti nekome smrt, tko ti ništa načinio nije u životu, nikada ne vodi ničemu", napisala je na Facebooku Mlinarević.

Kaznu neće morati izvršiti ako osuđeni u periodu od godinu dana ne počini novo krivično djelo.

Kažnjavanje online napadača

"Smatramo kako je procesuiranje za govor mržnje u javnom prostoru vrlo važno, a osobito kažnjavanje napadača za izazivanje rasne, vjerske i narodnosne mržnje.

Posebno nam je važna osuđujuća presuda za govor mržnje prema Martini Mlinarević, jer u Liniji za pomoć novinarima uočili smo da je u posljednje tri godine sve veći broj rodno zasnovanih pritisaka, prijetnji i govora mržnje", kazala je pravnica u Liniji za pomoć novinarima Udruženja BH novinari Vildana Džekman,.

Mišljenja je kako uvjetna osuda u slučaju Pavlović nije dovoljna za ovu vrstu krivičnog djela, ali da, svakako, "predstavlja ohrabrujući iskorak u procesuiranju govora mržnje u online prostoru, posebno na društvenim mrežama", navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close