Simulirana sjednica

Ljubo Bešlić: Mladi moraju biti zamjena za Gradsko vijeće Mostara

Vijesti / Flash | 29. 05. 2017. u 09:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskoj Gradskoj vijećnici u ponedjeljak je organizirana simulirana sjednica Gradskog vijeća Mostara koju je organiziralo Vijeće mladih tog grada, u saradnji s njemačkom fondacijom SHL i Gradom Mostarom.

Naime, 35 mladih iz Mostara danas je sjelo u stolice gradskih vijećnika kako bi raspravljali te demokratskim putem donijeli odluke od važnosti za Mostar, a posebno za mlade.

Predsjedavajući simuliranog Gradskog vijeća Ivo Čarapina kazao je kako su se mladi za današnje zasjedanje pripremali tijekom protekla tri dana, navodeći da će na sjednici iznijeti sve one probleme koje su zajedno uočili te ponuditi rješenja za njih.

Mladi su, kako je dodao, detektirali problem nezaposlenosti, posebno visokoobrazovanih kadrova, kao i probleme u oblastima obrazovanja, kulture, ekologije i sporta, posebno naglasivši nedostatak sportske dvorane.

Naveo je i kako očekuju podršku gradske administracije.

''Nadamo se velikoj podršci Gradske uprave Mostara i svih onih koji nam mogu pomoći u rješavanju problema koje smo u protekla tri dana identificirali'', kazao je Čarapina.

Potpredsjednica Gradskog vijeća Hana Benca ocijenila je kako su mladi u Mostaru prepušteni sami sebi te kako ovaj projekt pokazuje da mladi imaju inicijativu, da su ambiciozni, da razmišljaju kritički, da žele promjene i da su spremni raditi na njima.

Po riječima jedne od učesnica Anje Kresojević, današnje zasjedanje je značajno ne samo da bi se mladi uključili u probleme grada, već da bi ponudili i neke prijedloge za koje se nadaju da će ih Gradska uprava prepoznati kao vrijedne i dalje raditi na njima.

Pozdravljajući prisutne, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić pozvao je mlade da kroz svoje rasprave u jednom dijelu budu zamjena za Gradsko vijeće, koje u tom gradu ne postoji već duže vremensko razdoblje, te da donesu odluke koje su vrlo važne za razvoj društva i Grada Mostara kada su u pitanju mlade osobe.

Izrazio je uvjerenje da će mladi, kroz odbore koje su formirali, dati dobra rješenja i pomoći administraciji Grada Mostara u rješenju pitanja infrastrukture, sporta i kulture, volontiranja i drugog.

Gradonačelnik je obećao da će gradska administracija uvažiti sve ono oko čega se mladi danas slože te da će im dati priliku da svoje prijedloge prezentiraju na kolegiju gradonačelnika kako bi neki od njihovih projekata bio realiziran.

''Želim da iskoristite ovo vrijeme i da se educirate kao parlamentarci Grada Mostara'', poručio je Bešlić.

Svečanom otvaranju, uz ostale, nazočili su i predstavnici međunarodnih organizacija te nevladinog sektora.

Inače, mladi koji sudjeluju u ovom procesu birani su javnim natječajem, a cilj događaja je promovirati vrijednosti demokracije, javno donošenje odluka, te osnažiti mlade u provođenju ideja i projekata koje smatraju važnim za razvoj lokalne zajednice.

Kopirati
Drag cursor here to close