Pritisak i kapital

Bešlić odgovara: Iza svega stoje stranci

Smatra kako iza problema sa smećem stoji ''strani pritisak da se održe izbori i još uz to i privatni kapital koji želi zagospodariti gradskim resursima.''
Vijesti / Flash | 10. 03. 2020. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Glavne točke ovoga spora su plasirane dezinformacije. Sve je krenulo od lažne vijesti da se na deponiju odvozi mulj, a što je inspekcija utvrdila da nije točno, već se deponirao samo pijesak s rešetki što je zakonski i propisano. Na to se nadovezala udruga Futura s tvrdnjom da se u mulju nalazi piralen, obmanjujući javnost plasiranjem i plašenjem građana bez ikakvog konkretnog dokaza'', govori to gradonačelnik Mostara Lubo Bešlić, za Dnevnik.ba, komentirajući glavne toče spora nastalog na mostarskog deponiji Uborak.

Ističe kako je Grad Mostar je sukladno svim odredbama vršio sva ispitivanja koja su propisana Zakonom, i iste je nadzirala Federalna inspekcija te da su, budući da u BiH ne postoji niti jedan ovlašteni laboratorij za ispitivanje piralena, mulj na ispitivanje poslali u ovlašteni laboratorij u Zagreb kojim je utvrđeno da nema piralena sukladno europskim standardima za ispitivanje istog.

''Izuzev toga odrađena je još jedna analiza u Češkoj kojom je isto utvrđeno. Nakon nalaza više europskih instituta koji su ispitivali nitko više ne spominje piralen. Ne znam gdje je nestao preko noći, mediji su se samo utišali umjesto da su nakon plasiranih polu-informacija postupili sukladno pravilima struke i izvijestili ljude da opasnosti od ovog spoja nema. Želim poručiti još jedanput da Grad za sve ima dokaze da radi po dozvolama i provedenom monitoringu kuća koje vrše mjerenja i od strane Federalne inspekcije. Ovo je sve uzburkalo javnost i potom se organizirala nevladina organizacija „Jer me se tiče“. Koja je zablokirala prilaz deponiji više puta, te napravila veliku štetu gradu'', objašnjava gradonačelnik u intervjuu za ovaj portal.

'Deponija je uvjetna'

Suprotno tvrdnjama prosvjednika na Uborku, ističe kako je deponija uvjetna i sanitarna te da ne propušta ništa u zemlju i koja je napravljena prema svim svjetskim standardima.

''Da to nije tako ne bi je financirala Svjetska banka. Želim se osvrnuti i na tzv. dokaz koji je inicijativa prezentirala javnosti da je riba uginula na ušću potoka Sušica svi mediji su prenijeli tu vijest, a samo rijetki su objavili nalaz koji dokazuje da je riba uginula od varikine, te da je voda na potoku čista, što znači da je riba prvotno otrovana pa ubačena u potok'', objašnjava.

Na upit zašto se smeće s ulica ne odvozi na neke druge deponije, odgovara kako su tražili alternativu ali su naišli na negativne odgovore, uz opasku da i sami imaju probleme s vlastitim otpadom.

''Niti jedna deponija u BiH ne može primiti toliko otpada koliko proizvodi grad Mostar. Na dnevnoj bazi to je 120 tona. Pratili ste hajku kada smo počeli voziti dio otpada u Jablanicu tijekom prve blokade deponije, iz toga ako želite možete sve jasno iščitati. Inače, smatram da se u medijima daje previše prostora za paušalne tvrdnje bez dokaza. Najbolji primjer za to je intervju na Bljesku gospodina Hodžića koji ističe između ostalog da je tlo zagađeno i on kao zaštitnik svojih građana, istima godinama uzgaja i prodaje gljive po čitavoj BiH s nasada na Uborku, ako je zagađeno postavlja se pitanje zašto i dalje prodaje svoje proizvode?

Samo inspekcijski nalog i dokaz su mjerodavni. Iz Inicijative između ostalog kažu da svako analiziranje uzoraka pa čak i onih uzoraka koji su oni sami nosili, navodno lažiraju podatke, jer nisu onakvi kakvi oni priželjkuju da budu, to možete vidjeti iz njihovih intervjua. Na ovaj način se pokušavaju diskreditirati kuće koje vrše monitoring i koji su za sve kontrole akreditirani i certificirani. Naglašavam i kako Grad Mostar nema nikakav utjecaj na federalnu inspekciju. Glavni Federalni inspektor kaže deponija Uborak je možda uz Zenicu najbolja i najuređenija deponija u BiH'', govori Bešlić.

Strani pritisak

Smatra kako iza problema sa smećem stoji ''strani pritisak da se održe izbori i još uz to i privatni kapital koji želi zagospodariti gradskim resursima.''

Ističe kako se kro medije stekao dojam da je Uborak problem Grada Mostara i Ljube Bešlića jer iz inicijative „Jer nas se tiče“ traže njegov potpis da će se deponija zatvoriti te tvrdi kako je, unatoč svim pričama, smeće na Uborku i dalje moguće odlagati.

''Komunalni otpad moguće je odlagati na Uborku još godinu do dvije dana bez izgradnje novih kazeta za koje je izvršena izvlaštenje tj. eksproprijacija. Do tada očekujem da ćemo imati Gradsko vijeće i da će oni odlučiti o daljnjim aktivnostima vezanom za pitanja deponije, odnosno njene lokacije'', ističe.

Gradonačelnik Mostara govori kako je cijela ova priča dio velikog političkog projekta koji se može jasno iščitati iz svih medijskih istupa bilo prosvjednika, bilo onih koji iste posjećuju i podržavaju.

''Iza ovoga, kao što sam već rekao, postoji strani pritisak da se održe izbori i još uz to i privatni kapital koji želi da zagospodari gradskim resursima'', govori i dodaje kako neće nikoga isticati.

Izbori u Mostaru

Na upit o novom datumu izbora u Mostaru odgovara: ''Sudeći po trenutačnoj političkoj klimi i približavanju stavova izbori bi se trebali održati 4. listopada.2020.godine. U to vjerujem jer je i krajnje vrijeme da se lokalni izbori za Mostar održe''.

Za vlastito političko djelovanje, kako ističe, neće ništa prejudicirati.

''Želim da se u Mostaru prvenstveno održe izbori, i da predam dužnost, a za daljnje političko djelovanje neću ništa prejudicirati'', zaključio je u razgovoru za Dnevnik.ba gradonačelnik Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close