Dan HZ HB

Ljubić predlaže: BiH treba urediti kao državu tri ravnopravna naroda

Vijesti / Flash | 17. 11. 2016. u 15:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši dužnosnici Herceg-Bosne sastali su se danas u Mostaru povodom sjećanja na osnivanje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i zatražili da predstavnici tri konstitutivna naroda počnu pregovore o uređenju BiH na načelima federalizma i decentralizacije, sa ciljem uspostavljanja ravnopravnosti Hrvata.

Jedan od bivših dužnosnika Herceg-Bosne Božo Ljubić naveo je da su ideje i koncepti koje je zastupala Hrvatska republika Herceg-Bosna danas veoma aktualni.

"HRHB je bila legitiman i legalan administrativni aranžman koji je organiziran na teritoriji koju su nastanjivali Hrvati u BiH. Ona ostaje trajna inspiracija, zalog i obaveza današnjim, ali i budućim generacijama hrvatskih političara u BiH", rekao je Ljubić novinarima.

Skup neformalnog karaktera

Ljubić, koji je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS), kaže da bi političarima trebao biti cilj izgradnja BiH kao države tri ravnopravna konstitutivna naroda.

On je istaknuo da se funkcionalna BiH može izgraditi na načelima Rezolucije Europskog parlamenta od 6. veljače 2014. godine, koja osuđuje seperatističke i centralističke tendencije u BiH, a zagovara izgradnju BiH na načelima federalizma, supsidijarnosti, decentralizacije i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i građana u BiH, piše Srna.

Hrvati moraju biti ravnopravni

Predsjednik udruženja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Vladimir Šoljić rekao je da je današnji skup neformalnog karaktera i da je cilj bio da se okupe bivši dužnosnici Herceg Bosne.

"Bez Herceg-Bosne i Hrvata ne bi bilo ni BiH. Hrvati su presudili na Skupštini BiH, kada je donošena odluka o nezavisnosti BiH, zatim drugi put na referendumu o neovisnosti BiH, te treći put kada su stali u odbranu BiH. Mi smo radili časno i nije mi jasno zašto je stvorena drugačija slika", dodao je Šoljić, poručivši da Hrvati moraju biti biti ravnopravni u BiH.

Bivši dužnosnik HRHB Drago Bilandžija naveo je da je tamo gdje su se nalazile institucije Herceg-Bosne hrvatski narod odbranjen.

Povodom 25 godine od osnivanja HZHB, u Mostaru će danas u organizaciji Hrvatske zajednice Herceg Bosne, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog Sabora, biti položeni vijenci na spomenik poginulim hrvatskim braniteljma i održana svečana akademija.

U Mostaru su danas na više mjesta istaknute hrvatske zastave, a automobil sa razglasom kružio je gradom i čestitao godišnjicu Herceg-Bosne, što ranijih godina nije bio slučaj.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna formirana je 18. studenog 1991. godine u Grudama kao politička, kulturna, privredna i područna cjelina Hrvata u BiH, a iz nje je 28. kolovoza 1993. nastala Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao hrvatska upravna jedinica u okviru Republike BiH.

Herceg-Bosna je ukinuta potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma 18. ožujak 1994. godine, kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close