Samo neka nisu oni

Ljubav jednog predznaka prema državi je važnija i jača

Vijesti / Flash | 15. 12. 2015. u 09:12 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okretanje ploča. To je, uz misteriozno, nedokazljivo i nekažljivo okretanje novca, jedna od glavnih odlika onih koji se godinama vrte na pozicijama s kojih nam smušenima zadaju vrtoglavice. Bez obzira u kojoj se ulozi nalaze.

Tako sada opozicija sa SDP-om na čelu tvrdi kako je vlast u Federaciji BiH neustavna te kako će sve dati na provjeru, a onda krenuti u rušenje svega što je vlast – izabrana tako kako je izabrana, s viškom i manjkom nekih, s kupljenima, prodanima i gurnutima u fotelje – stavila na snagu.

Zaboravlja sadašnja opozicija kako se nosila s istim tvrdnjama i etiketom ''takozvana vlast'' dok je bila u foteljama i kako je tužakanja nazivala glasovima očajnika. Okrenula se ploča i iz neustavnog, prešla je stranka s novim predsjednikom u tragače za ustavnim.

Ploču su okrenuli i kulturnjaci iz Sarajeva. Dok je novac išao većim dijelom na njihove programe, nisu im smetala kojekakva sijela u susjedstvu, vjerske priredbe i događaji napuhane važnosti. Sad kad su zagrabili manje iz korpe s nedovoljno jasnim kriterijima, okrenuli su ploču i počeli udarati na razinu kulture. To što u jednom dijelu svijeta, zvanom Federacija BiH, ganga može biti vrhunac kulture, ne znači da je manje vrijedna od, recimo, Sevdah sijela koje je zasijelilo 30.000 KM.

U ovom okretanju zavrtjeli su se i oni istog predznaka, pa su prestali pljuvati na svoje manifestacije, samo zato jer su ih popljuvali oni drugog predznaka. A pljuvali su im i program i direktore i tvrdili kako im ni oni, da potiču, ne bi dali nikakav poticaj. Ploča je okrenuta naravno po starom dobrom provjerenom običaju: samo da nije kako Oni kažu.

Ploča se okreće i u hvalama policijskih akcija. Samo nekoliko dana nakon što je pohvaljeno uhićenje ratnog zapovjednika Armije BiH, osuđeno je uhićenje nekih drugih ratnika u Novom Gradu. Kad je entitetska policija preskočila granicu i skoknula u redakciju sarajevskog Klixa nije bilo miješanja, ali kad je preskočena granica i kad je SIPA na čelu s nekim drugim ljudima češljala institucije baš kao i onda nad su joj na čelu bili neki drugi ljudi nastao je problem.

Hajka na zločine osnova je okretanja ploče, a dvadeset godina nakon što smo se napili jedni drugima krvi, još uvijek okrvavljenih usta, ne želimo priznati da smo jedni, druge i treće ubijali. Ne uvijek ovim redoslijedom. Bitno je busnuti se u prsa i reći da je ljubav jednog predznaka prema državi važnija i jača od ljubavi drugog ili trećeg predznaka. Kad njima SIPA upada onda je u redu, kad upada nama, onda je to udar. Bez obzira o kojim nama i o kojim njima se radilo. A onda se čudimo što se SIPA prosipa.

Za izvanserijsko okretanje ploče zaduženi su lideri Bošnjaka, pa su naslovi otiskani mržnjom, parole o kriminalu, naručenim ubojstvima, korupciji, izdaji, prodaji, prstenju i lopovskim prstima preko noći okrenuti na 'stranu B', pa su Jednak i Jednakiji postali isti, kiteći se titulama spasioca naroda, entiteta, drugih naroda, države i europskog puta.

A u okretanje ploče uključio se i onaj koji tvrdi da nikada ne okreće ploču. Tako je okrenuta ploča galame o nepravednoj reviziji branitelja, a pokušaj okretanja ploče o voznom parku, potaknut Papinim Fordom, završio je prekoračenjem zakonske dozvole o cijeni službenog automobila za čak 70.000 KM. Jer kad su Oni kupovali automobile nisu smjeli.

Dakle, živimo u zemlji okretanja ploča, 'B strana' i upiranja prstom u njih. Jer da nije njihovih, ne bi bilo ni naših, kad oni mogu, možemo i mi i dosta su oni, sad ćemo mi. Kad dođe vrijeme, ploča se lako okrene. Ionako smo se svega naslušali da nećemo primijetiti stranu.

Kopirati
Drag cursor here to close