Pitanje Mostara

Ljevica laže o rješenju za Mostar

Vijesti / Flash | 14. 03. 2016. u 11:04 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka za Bosnu i Hercegovinu reagirala je na izjave Damira Mašića i Gorana Kovačevića koji su u Dnevniku TV 1 od 13.03. 2016. godine rekli da su SDP i DF ponudili rješenje o jedinstvenom, Mostaru koji bi imao tri izborne jedinice.

''Ponuđeno rješenje, je rješenje koje su ponudili predstavnici devet političkih stranaka usuglašeno s OHR-om, među kojima je bila i Stranka za BiH. U ovom rješenju nije bilo predstavnika  jedino SDA i HDZ-a. Rješenje je ponudilo jedinstven Mostar s tri ili više izbornih multietničkih jedinica. Rješenje koje je nudilo potpunu zaštitu građana i naroda Mostara. Rješenje koje nije dozvoljavalo dominaciju jednog naroda nad drugim i rješenje koje je ponudilo izbor Gradonačelnika , predsjedavajućeg gradskog vijeća i dva dopredsjednika gradskog vijeća da ne budu birani iz istog naroda ili od predstavnika ostalih'', navedeno je u priopćenju Stranke za BiH.

Stranka navodi kako je bila uključena u pregovore oko grada Mostara i smatra da su bili na dobrom putu da uz pomoć međunarodne zajednice i OHR-a, na zadovoljstvo svih građana Mostara, riješite pitanje izbora u gradu Mostaru.

''Pozivamo sve političke aktere, kako s lokalnog, tako i s državnog nivoa da se ozbiljno uključe u rješavanje pitanja grada Mostara, jer grad Mostar je i dio Daytonskog sporazuma, a spomenuti koncept je dobra osnova za dalju razradu i nadogradnju. Ovom prilikom želimo istaknuti da presuda ustavnog suda korigira samo neke dijelove aktualnog Statuta grada Mostara i da nema potrebe da se mijenja kompletan Statut. Sva ekstremna rješenja ne nude budućnost građanima Mostara'', navedeno je u priopćenju.

Stranka za BiH navodi kako smatraju da se izbori za grad Mostar moraju održati.

''Ako su 2014. godine održani izbori za članove Predsjedništva BiH, koji nisu u skladu s presudom međunarodnog Suda u Strazburu, koji je veća pravna instanca od domaćih sudova, onda ne vidimo razloga zašto se ne bi objavili i održali izbori za grad Mostar 2016. godine. Na kraju mi koji smo se borili za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu i jedinstven Mostar, a protiv onih koji su sa 111 godina zatvora osuđeni za udruženi zločinački poduhvat nikada nećemo pristati na bilo kakve podjele Mostara, na etničke općine podijeljene niz rijeku Neretvu ili njenu lijevu i desnu obalu, kao ni na predaju grada Mostara bilo kome. Za nas je grad Mostar glavni grad svih Mostaraca, a nikakav 'stolni' grad bilo kojeg naroda'', naveli su u priopćenju.

Podsjetimo, Naša stranka u nedjelju navečer je osudila prijedlog SDA koji se svodi na podjelu Mostara, te je pozvala sve političke subjekte da prihvate rješenje koje je Naša stranka nedavno ponudila, a predviđa izbor jednog gradonačelnika i Gradskog vijeća, bez novih općina i podjela, i istovremeno osigurava zaštitu kolektivnih prava svih zajednica, a prvenstveno Mostarki i Mostaraca.

Inače, Stranka demokratske akcije izašla je sa svojim prijedlogom za podjelu grada Mostara, čime su praktično potvrdili da je cilj uspostaviti dvije općine, objavio je Večernji list, navodeći kako je u posjedu dokumenta koji je i predsjednik stranke Bakir Izetbegović ocijenio "prihvatljivim rješenjem".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović u jučerašnjem intervjuu za Srnu je rekao kako se došlo veoma blizu konačnog rješenja, odnosno do dogovora o spornim pitanjima, uključujući status grada Mostara i odluku u predmetu "Sejdić i Finci".

Čović je naveo da se SDA i HDZ nisu još dogovorili, ali da vode razgovore kako bi postigli rješenja da Mostar bude jedinstven grad, bez majorizacije i da se razvija na partnerstvu koje treba graditi povjerenjem i međusobnim uvažavanjem.

Kopirati
Drag cursor here to close