i bez uvjeta

Ljeto 2016. – Zeleno svjetlo za BiH u NATO-u

Vijesti / Flash | 24. 12. 2015. u 12:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina na summitu NATO-a u lipnju sljedeće godine u Varšavi mogla bi dobiti zeleno svjetlo za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u Savezu (MAP), čak ako i Republika Srpska nastavi odbijati uknjižbu perspektivne nepokretne vojne imovine na državu BiH, piše Dnevni avaz.

Ovim potezom zemlje članice Alijanse žele dati jasan signal BiH da su joj vrata NATO-a širom otvorena, bez obzira na opstrukcije koje kroz odbijanje uknjižbe vojne imovine dolaze iz manjeg bh. entiteta.

To ne znači da se BiH oslobađa ove obveze za samo članstvo u Savezu, nego se time progresivni dio vlasti u našoj zemlji želi potaknuti na intenzivniji angažman u vojnim mirovnim misijama u svijetu te na završetak procesa rješavanja viškova oružja i streljiva, što su, također, uvjeti za aktiviranje MAP-a.

Da se BiH za aktivaciju MAP-a zbog neispunjenja svih uvjeta djelimično ''progleda kroz prste'', bila bi potrebna suglasnost većine članica NATO-a, a takva ideja navodno već ima široku podršku.

U tom smislu bit će pokrenuta inicijativa u Savezu, slična britansko-njemačkoj inicijativi koja je deblokirala aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), odnosno ustanovila novi pristup u uvjetima za članstvo u Europskoj uniji, potvrđeno je za Avaz iz više izvora.

Praktički, to bi značilo da bi MAP bio aktiviran završetkom uknjižbe perspektivne nepokretne vojne imovine u FBiH, gdje se odukupno 63 takve lokacije nalazi njih 40, a do sada su uknjižene 23.

No, međunarodna zajednica prije svega će potencirati i insistirati na uknjižbi ove imovine i u RS, gdje do sada nijedna od 23 lokacije nije uknjižena na državu BiH i čije vlasti, naročito u posljednje vrijeme, sve glasnije naglašavaju da to neće dozvoliti ni ubuduće.

Pretpostavlja se da su takvi glasovi ojačali zbog podrške Rusije koju imaju aktuelne vlasti u manjem bh. entitetu, a kojoj nije u interesu članstvo nijedne balkanske zemlje u Alijansi, o čemu se Moskva javno izjasnila već kada je u pitanju i članstvo Crne Gore u ovom vojno-političkom savezu.

''Stoga se očekuje da bi radi očuvanja i jačanja stabilnosti na Balkanu, članice NATO-a mogle podržati aktiviranje MAP-a BiH, a time ujedno poništiti efekte koje ruska politika ima na RS, koji izravno blokiraju članstvo BiH u NATO-u, a time i njezin napredak'', piše Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close