4 prvašića

Livno: Više sela nego upisanih učenika u prvi razred

U odnosu na prošlu godinu broj prvašića se smanjio za cijeli jedan školski odjel ili, točnije, njih dvadeset.
Vijesti / Flash | 09. 07. 2019. u 20:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovnika u našoj državi je sve manje, a pustih područja sve više. Problem je to koji je vidljiv i  Hercegbosanskoj županiji i to ne samo u tamošnjim povratničkim općinama, već i u samom Livnu kao tamošnjoj najvećoj i najrazvijenijoj lokalnoj zajednici.

Šest sela, tri škole, a iduće jeseni u njima tek četiri prvašića. Bolna je to stvarnost Podhuma, jedne od najvećih livanjskih mjesnih zajednica.

Video: Sve manje đaka u Livnu

Naime, škola u Golinjevu je već duži niz godina zatvorena zbog malog broja učenika, dok škola u Podgradini još radi no pitanje je do kada će s obzirom da je djece svake godine sve manje.

Ove godine škola u Podgradini (koju pohađaju djeca iz sela Podgradine i Vržerala) je upisala samo jednog učenika koji će na kraju morati u prvi razred ići u školu u Podhumu jer složit ćete se da razred s jednim učenikom nema nikakvog smisla.

U školi u Podhumu je tako ove godine u prvi razred upisano samo troje djece pa će s ovim jednim iz škole u Podgradini prvi razred pohađati ukupno četiri (4) učenika.

Zaključanih kuća u Livnu je sve više, a stanovnika, osobito djece u školskim klupama iz godine u godinu sve manje.

U odnosu na prošlu godinu broj prvašića se smanjio za cijeli jedan školski odjel ili, točnije, njih dvadeset. Gotovo da je toliki broj upisanih prvašića sedamdesetih godina prošlog stoljeća brojao sam Podhum.

Kopirati
Drag cursor here to close