Neuračunjiv

Livno: Trostruki ubojica Niče neće u zatvor nego u psihijatrijsku kliniku

Vijesti / Flash | 21. 02. 2017. u 11:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ante Niče (37), koji je optužen za trostruko ubojstvo u Suhači kod Livna, proglašen je neuračunljivim i bit će upućen na liječenje u psihijatrijsku kliniku.

Ničeu se sudi u Županijskom sudu u Livnu i nakon više neuropsihijatrijskih vještačenja, zajednički nalazi ukazuju da je u trenutku monstruoznog zločina bio neuračunljiv, piše Blic.rs.

Prema optužnici Niče je zločin počinio 30. listopada 2015. godine u večernjim satima, nakon povratka iz zatvora gdje je bio u jednomjesečnom pritvoru zbog obiteljskog nasilja.

Nakon što je došao kući, sa čak 35 uboda kuhinjskim nožem usmrtio je majku Lucu (66), gluhonijemog brata Matka (46) usmrtio je sa osam uboda, a njegovu također gluhonijemu suprugu Sandru (44) izbo je šest puta i zatim pobjegao.

Kako neslužbeno saznaje Blic.rs njemu će uskoro biti izrečena presuda, ali će zatvorska kazna biti zamjenjena liječenjem u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa.

''Radi se o kroničnom sumanutom poremećaju kod optuženog, a motiv za ubojstvo je očito psihopatološki. U njegovom slučaju je neophodno liječenje u specijaliziranoj ustanovi zatvorenog tipa poput Sokoca'', rekao je liječnik Alma Bravo Mehmedbašić.

Ona je pojasnila da se u ovakvim slučajevima pacijenti uglavnom ne mogu izliječiti do kraja, ali da napretka može biti.

Poslije ovog zločina, susjedi su pričali da je Ante bio problematičan i da su se svi pribojavali da bi mogao uraditi ovako nešto.

''Više puta je tukao majku, što su najčešće susjedi prijavljivali policiji, jer ona nije smijela. Zadnji put kada ju je istukao, ostao je u zatvoru mjesec dana i evo što je napravio kada je izašao. Čuo sam da čim je ušao u kuću odmah se krenuo svađati sa majkom i uzeo je nož sa stola, te je izbo'', ispričao je tada jedan od susjeda.

Nakon toga ostao je u kući dok nije primijetio da se njegov brat i supruga vraćaju iz trgovine. Odmah je sišao na njihov kat i oboje ih izbo s istim nožem.

''Majka i bratova supruga su preminuli na mjestu događaja. Matko je skupio snage i tako ozlijeđen otišao do susjeda da traži pomoć. Međutim nesretni čovjek preminuo je na putu do splitske bolnice'', istaknuo je tada sugovornik Blica, te dodao i da je Niče bio narkoman.

Ante je nakon ubojstava pobjegao preko livade iza kuće, a prilikom potrage za njim policajci su pronašli odjeću koju je skinuo i bacio.

Zbog ovog zločina u Livnu je bio proglašen i dan žalosti.

Tek poslije tri dana od bijega Ante se predao policiji u selu Komorani u blizini Livna. Prilikom predaje on je policajcima hladnokrvno rekao da se predao samo iz straha da ne bude ubijen prilikom potjere. Poslije određen mu je pritvor, a i svi sudski vještaci tijekom suđenja su istakli da je on u vrijeme ubojstava bio neuračunljiv.

Susjedi i dalje u strahu

Poznanici i susjedi obitelji Niče kažu da su očekivali da Ante bude osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu i kažu da se boje da bi poslije nekog vremena mogao izaći iz bolnice.

''Čovjek je hladnokrvno ubio svoju porodicu. Siguran sam da ako se slučajno dogodi da izađe na slobodu, da će opet nekog ubiti. Nadam se samo da će ostati zatvoren do kraja života'', rekao je jedan od susjeda.

Kopirati
Drag cursor here to close