Srbija

Linta: Sramna odluka Ustavnog suda Hrvatske u slučaju Branimira Glavaša

Vijesti / Flash | 13. 01. 2015. u 13:41 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta ocijenio je danas kao sramnu i skandaloznu odluku Ustavnog suda Hrvatske da ukine pravosnažnu presudu Branimiru Glavašu u slučaju "garaža" i "selotejp", ocjenjujući da je taj sud "prestao biti čuvar Ustava".

Koalicija je u priopćenju za javnost pozvala novoizabranu predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović da se javno založi za kažnjavanje svih počinitelja ratnih zločina bez obzira na nacionalnu pripadnost i uspostavljanje pravde za žrtve.

Naime, Ustavni sud Hrvatske je ukinuo presudu Glavašu u slučajevima "garaža" i "selotejp" u kojima je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, podsjeća Tanjug.

Presude su ukinute i ostaloj šestorici osuđenih koji su sudjelovali u zločinu nad srpskim civilima u Osijeku te je predmet vraćen na ponovni postupak.

"Sramna je bila i odluka zagrebačkog županijskog suda iz svibnja 2009. godine da se Glavaš i ostali počinitelji stravičnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku kazne minimalno - od pet do deset godina zatvora s ciničnim obrazloženjem da imaju ogromne zasluge za obranu Osijeka od Jugoslavenske narodne armije i pobunjenih Srba", rekao je Linta u izjavi dostavljenoj medijima.

Kako je podsjetio, Vrhovni sud Hrvatske je juna 2010. godine smanjio kaznu Glavašu s deset na osam godina.

Linta smatra da je Ustavni sud Hrvatske "prestao biti čuvar Ustava i da se pretvorio u instituciju koja koristi proceduralne razloge da oslobađa ratne zločince koji su činili zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima".

"Ustavni sud Hrvatske je ukinuo presude Glavašu i šestorici osuđenih jer su u vijeću zagrebačkog županijskog suda, koje je svibnja 2009. godine donijelo presude, sjedile tobože suci koji su ranije odlučivale o njihovom pritvoru", tvrdi Linta.

Navedeni slučaj je, kako je ocijenio, samo jedan u nizu primjera koji pokazuje da Hrvatska ima pravosuđe koje nije ni profesionalno, ni nezavisno, ni nepristrano.

Prema njegovom mišljenju, vrhunski cinizam predstavlja činjenica da je Ustavni sud objavio svoju ranije donijetu odluku o ukidanju pravosnažne presude Glavašu i ostalim osuđenima dan nakon što je Hrvatska dobila novog predsjednika.

Kopirati
Drag cursor here to close