Na crno

Liječnici bez nadzora liječe po kućama

Vijesti / Flash | 08. 12. 2014. u 07:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U samo dvije od deset županija u Federaciji BiH, Sarajevskoj i Tuzlanskoj, rade županijski zdravstveni inspektori. Preostalih osam nema inspektore, a prostor koji ne podliježe kontroli pravi je raj za brojne nezakonitosti i mešetarenja, pa se nerijetko događa da bude ugroženo i zdravlje pacijenata, piše Dnevni avaz.

Novim Zakonom o inspekcijama FBiH propisano je da federalni inspektori mogu vršiti inspekcijski nadzor iz nadležnosti županijskog inspektora tamo gdje ih nema.

U Zeničko-dobojskoj županiji, kako je objavio Avaz, medicinski radnici zdravstvene usluge pacijentima pružaju po stanovima ili kućama. Događalo se, tvrde sarajevske novine, se i da im u takvim uvjetima daju i transfuziju. U Inspektoratu sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove rečeno je kako Inspektorat zaprima pritužbe na nezakonit rad zdravstvenih radnika na području cijele FBiH.

''Inspektorat je ranije upozoravao da obavljanje zdravstvene djelatnosti u stanovima i kućama predstavlja veliki rizik za zdravlje pacijenata, jer sanitarno-higijenski uvjeti u kojima se to radi nisu pod nadzorom inspekcija. To se odnosi na neadekvatne prostore, opremu, sterilizaciju, dezinfekciju i zdravstvene radnike koji moraju biti pod zdravstvenim nadzorom'', naveo je za Avaz Nijaz Uzunović, glavni sanitarni, zdravstveni i farmaceutski inspektor.

Uzunović ističe kako inspektori dobivaju prijave i o nezakonitom radu zdravstvenih radnika iz susjednih zemalja, a kontrolom je utvrđeno da rade bez licence i dozvole. Njima je, kako kaže, zabranjivan rad i sankcionirani su.

''U nekim slučajevima tijekom nadzora, i pored prijava, nisu mogli biti otkriveni zdravstveni radnici iz susjednih zemalja zahvaljujući njihovim kolegama iz FBiH, jer se pregledi dogovaraju pojedinačno, izvan radnog vremena i u noćnim satima'', navodi Uzunović.

Kopirati
Drag cursor here to close