Do kraja tjedna sjednica

Lidija Bradara predsjedateljica Doma naroda?

Vijesti / Flash | 12. 01. 2015. u 11:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Održavanje konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta bh. entiteta Federacije BiH još uvijek nije zakazano, ali ukoliko se okonča postupak izbora izaslanika u drugom krugu i Središnje izborno povjerenstvo BiH potvrdi posredne izbore za to zakonodavno tijelo te bude političke volje moguće je da se ona zakaže za četvrtak ili petak ovoga tjedna, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Izmir Hadžiavdić'', tajnik Doma naroda Parlamenta FBiH.

"Još uvijek nemamo ništaslužbeno zakazano. S obzirom na aktivnosti koje se provode, te žalbenim rokom izbor 54 izaslanika mogao bi se okončati u naredna dva-tri dana.

Čekamo SIP BiH i ako se rezultati potvrde mogli bi do kraja tjedna održati konstituirajuću sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH", navodi Hadžiavdić.

Prema Poslovniku Doma naroda Parlamenta FBiH, konstituirajuću sjednicu saziva predsjedavajući iz dosadašnjeg saziva, što je u ovom slučaju Tomislav Martinović, a ukoliko on to ne učini iz bilo kojeg razloga može je zakazati deset novoizabranih izaslanika.

Večernji list doznaje kako je ispred koalicije Hrvatskog narodnog sabora BiH za predsjedateljicu Doma naroda Parlamenta FBiH odabrana Lidija Bradara.

Prema analizi Anadolu Agency do sada je u prvom krugu izabrano 47 od ukupno 58 izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH od čega po 16 u klubovima bošnjačkog i hrvatskog naroda, 11 u Klubu srpskog naroda i četiri iz reda ostalih.

Po strankama najviše delegata za sada ima Koalicija predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH 13, Stranka demokratske akcije (SDA) 10, Socijaldemokratska partija (SDP) osam, Demokratska fronta (DF) četiri, Savez za bolju budućnost (SBB) tri, Naša stranka (NS) dva, te po jednog Stranka demokratske aktivnosti, Laburistička partija (LP), Stranka dijaspore (SD), Liberalna stranka (LS) i narodna stranka Radom za boljitak (NSRB).

U drugom krugu ovoga tjedna trebalo bi se popuniti još sedam izaslanika u Domu naroda i to tri iz reda ostalih, dva iz srpskog naroda i po jedan iz hrvatskog i bošnjačkog naroda. Preraspodjela mandata u drugom krugu izvršit će se u županijama gdje ima nedostajućih izaslanika

Četiri mjesta i to izaslanika iz srpskog naroda ostat će nepopunjena.

Dom naroda u klubovima bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda bira kandidate za predsjednika i dopredsjednike bh. entiteta FBiH koji moraju biti predloženi i dobiti podršku najmanje po jedne trećine svakog od kluba konstitutivnih naroda, što je šest od 17.

Predsjednik i dopredsjednici entiteta kao čelnici izvršne vlasti konsenzusom predlažu mandatara za sastav entitetske vlade.

Dom naroda Parlamenta FBiH mora što prije biti konstituiran i iz razloga što oba doma entitetskog parlamenta moraju do kraja ovog mjeseca potvrditi odluku o privremenom financiranju FBiH za razdoblje siječanj - ožujak 2015. godine.

U protivnom u veljači će biti obustavljene sve trezorske isplate što uključuje i invalidnine i naknade za siječanj, jer će se u skladu sa odredbama Zakona o izvršenju proračuna moći plaćati samo obaveze iz prethodne, 2014. godine.

Jedina transakcija koja neće doći u pitanje je servisiranje vanjskog duga.

Kopirati
Drag cursor here to close