Mogherini u Sarajevu

Lideri se smijali, posipali pepelom i dali nova obećanja Europi

Vijesti / Flash | 05. 12. 2014. u 11:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politički lideri u BiH danas usmeno obvezali da na liniji prijedloga EU naprave agendu koja će BiH izvući iz zastoja na europskom putu", rekao je novinarima zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, koji je zbog ranije preuzetih obveza izašao s današnjeg sastanka političkih lidera u BiH s visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnost politiku Federicom Mogherini i europskim tajnikom za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom u Sarajevu.

Izetbegović je rekao je kako "stvari idu dobro".

"Svi su rekli da su spremni prihvatiti principe EU, a neki su se i 'posipali pepelom', s obzirom da su potvrdili da su i ranije nešto slično potpisivali, ali nisu proveli dogovoreno", rekao Izetbegović, pri čemu je spomenuo lidere SNSD-a Milorada Dodika i SDP-a Zlatka Lagumdžiju.

Izetbegović je naglasio da je odbacio tvrdnju koju je tijekom sastanka iznio lider SNSD-a, koji je rekao da je SDA bila glavni kočničar reformi u BiH.

''Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija su kazali da su i ranije potpisivani slični sporazumi, ali da nije došlo do implementacije. Dodik je također iznio zanimljivu tezu, što nas je sve nasmijala, a to je da je SDA kočnica procesa u BiH'', istaknuo je.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić kazao je kako su predstavnici Europske komisije došli s dobrom namjerom da pokušaju otkočiti procese u BiH te da se pokuša iskoristiti situacija koja je nastala poslije izbora u BiH.

''Svaki izbori su nova šansa da na neki način pokušamo da prevladamo odnose koje smo imali u proteklih osam godina, a koji građanima BiH nisu donijeli ništa dobro, te da pokušamo napraviti nešto što bi otvorilo ekonomske perspektive'', kazao je Bosić.

Smatra da s tog stanovišta na današnjem sastanku nije bilo nikoga "tko bi imao neki drugi ton" i ističe da nije bilo nikakvih uvjetovanja niti rokova, osim snimanja stanja "postoji li dobra volja u BiH da se dalje krene ovim putem."

Predsjednik HZD-a BiH Dragan Čović kazao je da je zadovoljan sastankom te da su svi okupljeni lideri vrlo jasno istaknuli da žele svoje mjesto na putu kaEU dodajući da je to neupitno.

''Potrebno je da napravimo izjavu do kraja godine koja će proći parlamentarnu proceduru, nakon čega bi se sve promatralo s više optimizma'', naglasio je.
Smatra da nema velikih razlika u načelima političkih lidera, ali da će razlike biti vidljive nakon što se dođe do suštinskih pitanja koja su politički lideri davali kao odgovore u predizbornoj kampanji.

''Da bi zaživjelo sve ovo o čemu smo razgovarali, potrebno je to sve staviti na dnevni red, a to su izborni zakoni, presude domaćih i stranih sudova i mnoga druga pitanja'', poručio je Čović.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž kazao kako je otvorena nova stranica u odnosima EU i BiH i da je EU prisustvom ključnih ljudi za sigurnost i proširenje jasno pokazala da je čvrsto uz ovu zemlju.

''Na nama je da jasno manifestiramo političku volju, što su lideri i jasno danas pokazali'', rekao je i istaknuo kako svi politički lideri u BiH jasno podržavaju europski put na način koji neće više biti "gubljenje vremena" kao što je to bilo do sada.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik vjeruje kako neće biti problem napisati zajedničku izjavu političkih lidera u BiH kao izraz političke volje da će raditi na političkim reformama u BiH.

''Bit ćemo dio rješavanja implementacije presude 'Sejdić-Finci' i pitanja mehanizma koordinacije kao što smo to bili i ranije, a što se nas tiče, već davno smo mogli imati kandidatski status za EU'', poručio je te ustvrdio da najviše problema postoji kod "bošnjačkih struktura koji preglasavanjem Hrvata u FBiH hoće da naprave mehanizam koji će osigurati bolju budućnost za ovaj narod i njegovu političku strukturu, što je dovelo do zastoja u realizaciji implementacije presude Sejdić-Finci".

''Što se tiče same implementacije, mislim da će biti kao i do sada, odnosno da će proces kočiti Izetbegović kao što je to radio i do sada u želji da iskoristi evropske procese u nametanju svojih rješenja'', smatra Dodik.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić kazao je kako je prioritet BiH rješavanje ekonomsko-socijalnih problema, odnosno ekonomske reforme i efikasniji pristup fondovima EU.

''Dobra volja postoji, ali jasno je poručeno da je ta volja, prije svega, determinirana našom spremnošću da postignemo dogovore'', istaknuo je Čavić.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić kazao je danas u Sarajevu da se nalazimo na početku procesa u kojem EU treba malo više "otvoriti vrata" za BiH te da je današnja sjednica bila u pripremi europskih institucija da donese tu odluku.

Istaknuo je da postoji dosta pozitivnih stavova zemalja članica EU, ali da postoje i određene rezerve prema BiH te da političari u BiH moraju svojim stavovima pokazati čvrstu volju da žele "nešto da naprave."

''Druga novina u odnosu na druge inicijative jest da nije došao nikakav papir koji bi politički lideri bili prisiljavani da potpišu'', kazao je Ivanić dodajući da je Predsjedništvo BiH preuzelo na sebe obvezu da u sljedeća dva-tri tjedna pripremi papir koji bi trebao biti potvrđen od drugih.

''Građani BiH, predstavnici civilnog društva i politički bh. lideri pokazali su na današnjim sastancima da su spremni raditi na ostvarivanju napretka radi približavanja BiH Europskoj uniji'', kazala je Mogherini.

Podvukla je kako neće biti spuštanja standarda kada je riječ o približavanju BiH EU, uvjeti ostaju isti i to se neće mijenjati ni u budućnosti, ali "ćemo promijeniti redoslijed kako unaprijediti pristup određenim pitanjima".

Hahn je kazao da su današnji susreti današnji obećavajući, naglašavajući da postoji potreba za uspostavljanjem internog mehanizma za koordinaciju budući da je samo pola prošlogodišnjeg budžeta EU za BiH iskorišteno jer se političari nisu mogli dogoviri kako iskoristiti ta sredstva.

Poručio je da je nakon današnjih susreta jasno da većina bh. građana želi vidjeti BiH kao članicu Europske unije.

Mogherini i Hahn posjetili su BiH uoči rasprave o britansko-njemačkoj inicijativi o BiH pred Vijećem za vanjsku politiku (FAC) Europske unije 12. prosinca, a ministri vanjskih poslova država članica EU okupljeni u FAC-u već su prošlog mjeseca raspravljali o ovom prijedlogu.

Najavili su da će o današnjim susretima upoznati ministre vanjskih poslova 12. prosinca te su naglasili da će ponovo posjetiti BiH.

I predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas u Sarajevu s visokom predstavnicom Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini i povjerenikom Europske komisije za politiku susjedstva i širenja Johhanesom Hahnom.

Upoznao ih je s provođenjem rezultata proteklih izbora ističući da su u tijeku pregovori o formiranju vlasti u BiH te rekao da Bosna i Hercegovina ima cilj i da je to put k Europskoj uniji.

Kopirati
Drag cursor here to close