Ekstremisti zahvalili

Lidera neonacističke stranke u Njemačkoj iu smrskanog auta spasile izbjeglice

Vijesti / Flash | 24. 03. 2016. u 07:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekstremisti iz njemačke neonacističke stranke NPD zahvalili su izbjeglicama na njihovoj "humanoj gesti" nakon što su iz smrskanog automobila spasili jednog od njihovih lokalnih čelnika, piše Guardian.

Stefan Jagsch, jedan od NPD-ovih kandidata na ovomjesečnim lokalnim izborima u regiji Hesse, izgubio je kontrolu nad svojim automobilom na cesti između Altenstadta i Budingena i zabio se u stablo. Nesreća se dogodila 16. ožujka, a prema lokalnim vatrogascima ozlijeđenog Jagscha su iz smrskanog automobila izvukla dva Sirijca te mu pružili prvu pomoć prije nego su stigla ambulantna kola, prenosi Index.

Dvadesetdevetogodišnji Jagsch, kako javlja njemački Bild, u nesreći je slomio obje noge te ima ozljede glave.

Jean Christoph Fiedler, NPD-ov lider u ovoj regiji, rekao je za jedne njemačke novine kako su Sirijci "napravili vrlo dobro i humano djelo".

Neonacistički NPD bori se za preživljavanje jer im je svjetla pozornice uzela nova zvijezda ekstremne desnice, stranka Alternativa za Njemačku. Ipak, na lokalnim izborima održanim pred nekoliko dana upravo u općini u kojoj se nesreća dogodila, NPD je dobio 10,2% glasova, dobar dio kojih sasvim sigurno upravo na račun ksenofobije prema izbjeglicama.

Glasnogovornik vatrogasaca u Budingenu rekao je da su se dva kombija u kojima je bilo 16 Sirijaca zaustavili na mjestu nesreće.

Dva Sirijca obavijestila su vatrogasce da je Jagsch bio vezan pojasem kad su oni prišli automobilu te da je bio u potpunosti svjestan dok su ga spašavali.

Prema riječima Christopha fiedlera, Jagsch je zadržan u bolnici te se "oporavlja dobro s obzirom na okolnosti".

Kako javlja britanski Telegraph, Jagsch je putem svog Facebooka prije nekoliko dana objavio kako je bio u nesvijesti dok su ga spašavali pa ne može potvrditi niti demantirati da su to učinili izbjeglice iz Sirije.

Kopirati
Drag cursor here to close