Kaos

Libija: Stvorene dvije državne novinske agencije, kaos u zemlji se produbljuje

Vijesti / Flash | 27. 10. 2014. u 16:32 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Libijska međunarodno priznata vlada priopćila je u ponedjeljak da će pokrenuti novu državnu novinsku agenciju kako bi smijenila onu koju su preuzele naoružane grupe koje su stvorile paralelnu vladu.

Tri godine nakon što su pobunjenici svrgnuli Muammara al-Gaddafija, ta država koja je veliki proizvođač nafte potonula je u anarhiju. Ona ima dvije vlade i dva parlamenta otkako su bivši pobunjenici iz zapadnog grada Misrate preuzeli prijestolnicu Tripoli u kolovozu, imenujući vlastitog premijera i prisiljavajući službeno priznatu vladu da se preseli 100 kilometara istočnije.

Novi vladari Tripolija imenovali su nekoliko ministara i formirali su državnu televiziju, cementirajući svoju kontrolu nad zemljom iako Ujedinjene narodi i zapadne sile priznaju samo vladu premijera Abdullaha al-Thinnija, sada smještenu u Baydi.

Kako bi održala privid autoriteta, Thinnijeva vlada je priopćila da će pokrenuti novu državnu agenciju nazvanu Lana, istog imena kao i ranije, u Baydi, kazao je njen čelnik Mahmoud al-Ferjani Reutersu putem telefona iz Bayde.

Kopirati
Drag cursor here to close