Izbori

Le Penn vodi u prvom krugu

Vijesti / Flash | 23. 02. 2017. u 15:39 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnica krajnje desnice Marine Le Pen ostaje favorit da pobjedi u prvom krugu francuskih predsjedničkih izbora ali bi mogla izgubiti u drugom krugu 7. svibnja ili od kandidata desnog centra Francoisa Fillona ili od centriste Emmanuela Macrona, pokazale su dvije ankete objavljene u četvrtak.

Obje ankete provedene su početkom tjedna, prije jučerašnje objave veterana centrističke političke scene Francoisa Bayroua da će se udružiti s Macronom umjesto da se sam natječe, u potezu koji bi mogao ojačati centrističkog kandidata na račun Fillona.

Rezultati anketa u skladu su s onima provedenim u proteklih nekoliko tjedana. U anketi instituta BVA pokazuje se da bi Macron lako mogao pobjediti Le Pen, s 61 naprema 39 posto glasova.

Ukoliko se skandalom kompromitirani Fillon suoči s Le Pen u drugom krugu umjesto Macrona, on bi dobio 55 posto glava naprema njenih 45 posto, što je tješnja margina pobjede i znatno je ispod vodstva od 20 posto bodova koje je davano Fillonu prije nekoliko tjedana.

U drugoj interaktivnoj anketi instituta Harris, Le Pen također ima vodstvo u prvom krugu koji će se održati 23. travnja, ali bi u drugom krugu Macron osigurao 60 posto glasova nasuprot njenih 40 posto. Fillon bi osvojio 57 posto naspram 43 posto glasova za Le Pen, pokazuje anketa.

Očekuje se da Macron i Bayrou u četvrtak dogovore detalje svog savezništva, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close